Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Havs- och vattenmyndigheten föreslår att det fiskefria området i Kattegatt skyddas

  Foto: Anders Hellberg

  Möjligheterna att nå målet om tio procents skydd av havsmiljön i Sverige till år 2020 bedöms dessutom som goda, enligt en ny rapport från myndigheten.

  I dag presenterade Havs- och vattenmyndigheten en Handlingsplan för marint områdesskydd (pdf). Här konstateras att Sverige har goda möjligheter att nå målet om tio procents skydd av havsmiljön till år 2020. Andelen marint områdesskydd omfattar i dag 6,6 procent av Sveriges havsareal.

  Men det finns en rad åtgärder som är viktiga att nu prioritera, bland annat länsstyrelsernas och kommunernas arbete med att inrätta nya marina skyddade områden.

  Havs- och vattenmyndigheten påpekar att det också vore både smart och kostnadseffektivt att välja ut områden som i dag redan skyddas med fiskelagstiftning, och som skulle kunna förstärkas med områdesskydd enligt miljöbalken.

  Ett av dessa områden som myndigheten nu pekar ut i sin handlingsplan ligger i Kattegatt. Supermiljöbloggen har flera gånger skrivit om området. Sverige och Danmark enades nämligen gemensamt om fiskeregleringar här 2009, i syfte att skydda torsken. Denna åtgärd har gynnat fiskebestånden i Kattegatt, men också varit bra för den biologiska mångfalden på bottnarna som på detta sätt skyddats från fysisk påverkan i form av bottentrålning. Men nu ligger Danmark på Sverige om att få öppna området för trålning igen, och frågan förhandlas mellan de två länderna.

  Men Havs- och vattenmyndigheten sätter nu ner foten och skriver:

  I Västerhavet föreslås att hela eller delar av det fiskefria området i Kattegatt skyddas. Parallellt med arbetet med handlingsplanen fick Havs- och vattenmyndigheten ett regeringsuppdrag om bevarandevärdena i Kattegatt som ska redovisas den 31 oktober 2016. (…)

  I dag förs diskussioner mellan Danmark och Sverige om att åter öppna området för fiske. De naturvärden som etablerats och kunnat återhämta sig under tiden området varit stängt skulle gå om intet, om området åter öppnades för bottentrålning. Möjligheterna att finna ett nytt, likvärdigt område att skydda med samma syfte är mycket begränsade enligt Havs- och vattenmyndighetens bedömning. Havs- och vattenmyndigheten anser därför att inga beslut om ett eventuellt öppnande av området för fiske bör fattas innan en ändamålsenlig avgränsning av ett marint skyddat område med tillhörande lämpliga bevarandeåtgärder finns på plats i Kattegatt. Framtiden för det fiskefria området i Kattegatt bör alltså inte avgöras förrän redovisningen av regeringsuppdraget om bevarandevärdena i Kattegatt levererats.

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!