Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Havsnivåhöjning värre än tidigare trott

  Antalet människor som riskerar att drabbas av översvämningar på grund av klimatkrisen är tre gånger fler än vad man tidigare har trott, enligt en ny studie. Flera kustregioner riskerar att försvinna och 150 miljoner människor drabbas till år 2050.

  Enligt forskarna till studien beror den förhöjda risken på att man helt enkelt räknat fel på hur höga världens kuster är. Felet beror på att höga hus, växtlighet och infrastruktur nära kusten har gjort att satellitdata gett ett felaktigt värde. Forskarna använde sig av AI för att korrigera för fel och enligt den nya studien kan felberäkningarna vara i genomsnitt så mycket som två meter.

  FN:s klimatpanel (IPCC) förutspådde nu senast i sin specialrapport om havet att världshaven kan komma att stiga med ungefär en meter det här århundradet på grund av smältande isar om temperaturökningen fortsätter som idag. Rapporten var dock tydlig med att det fanns en stor osäkerhet i beräkningarna och att ökningen kunde bli större, eller mindre. Och nu är det just där, vid kusterna som klimatkrisen påverkar människor mest. Redan idag bor hälften av världens megastäder och ungefär två miljarder människor vid kusten.

  Med de nya forskningsresultaten innebär det att betydligt fler människor bor i områden som riskerar att översvämmas vid den framtida havsnivåhöjningen. Forskarna menar att den siffran minst fördubblas – eller ännu värre, beroende på hur framtida utsläpp och temperaturökning kommer att se ut. Även under ett optimistiskt scenario med blygsam temperaturhöjning bor uppskattningsvis 150 miljoner människor nu på landområden som med de nya beräkningarna kommer befinna sig under vatten år 2050. Sannolikt kommer det bli värre med tanke på att smältningstakten på Antarktis ökar och kan komma att öka ytterligare.

  Michael Tjernström, professor i meteorologi vid Stockholms universitet har också tittat närmare på studien och säger till Vetenskapsradion:

  Jag är personligen övertygad om att just de globala havsytehöjningarna kommer att bli det allvarligaste globala problemet i framtiden, och jag blir mer och mer övertygad om det allt eftersom tiden går.

  Den senaste felberäkningen kommer samtidigt som vi för bara några dagar sedan fått reda på att nya klimatmodeller visar att den globala uppvärmningen går snabbare än IPCC:s nuvarande klimatscenarier. Och nyligen släpptes statistik om att Sveriges utsläpp fortsätter att öka.

  Frågan är hur länge en mobilisering ska dröja? Denna nya studie borde förstås som den megafon den är snabbt leda till konkreta politiska handlingar. Förhoppningsvis kan det inställda klimatmötet hållas som tänkt och föra det gemensamma politiska arbetet framåt.


  SMB rapporterar om klimatkrisen. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.

  >>Läs mer om vad vi vill göra här

   

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!