Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Historiens största marsch för klimatet

  Avaaz, climate, march Foto: Avaaz

  I fredags rapporterade vi om att hundra tusen personer i New York förväntades marschera för klimatet med anledning av FNs klimatmöte. Resultatet blev långt över förväntan – 400 000 människor demonstrerade i New York och organisationen Fossil Free Sverige rapporterar att 156 länder deltog med 2646 olika aktiviteter.
  Organisationen Avaaz rapporterar att det var historiens största marsch. I Sverige anordnades demonstrationer i Stockholm, Uppsala och på Visby. Göteborgarna var aningen mer kreativa där studenter klädde ut sig till kolbitar (kolbitar har ju onekligen stått i centrum under valrörelsen). Under helgen anordnades flera klimatrelaterade aktiviteter i Sverige.
  Höstens intåg bjöd på ordentligt regn och hagel i Stockholm, men trots vädret samlades cirka 500 personer med plakat och paroller på Vasaparken för att marschera till Rosenbad. Hanna Leghammar, en av arrangörerna i Stockholm för People’s Climate March STHLM , säger

  Det blir lätt att man deppar ihop när man diskuterar klimathotet, men vi vill samlas kring glädjen och framtidstron. En tro om att vi kan åstadkomma resultat och lösa klimatfrågan tillsammans. Initiativet togs för att uppmuntra konkreta åtgärder i den globala klimatpolitiken och uppslutningen var över förväntan med tanke  på väderomständigheterna, man vet ju aldrig hur det blir med vädret.

  I New York var det en bred sammanslutning av organisationer, både fackliga, antirasistiska och religiösa. I Sverige deltog flera miljöorganisationer och privatpersoner, bland annat Klimataktion, Greenpeace, Fältbiologerna och 350.org. SthlmArt.com deltog också på demonstrationen och förevigade det historiska ögonblicket från ett regnigt Stockholm.
   

  People’s climate march Stockholm, Sweden 2014 from MadeByMoses on Vimeo.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.