I framtiden kan du servera odlad kyckling på matbordet

En non profitstiftelse i Israel är först med att forska på hur man tar fram laboratorieodlat kycklingkött för storskalig produktion. Det är ännu ett exempel på hur odlat kött kan komma att förändra framtidens matproduktion för alltid.
Tidigare har Supermiljöbloggen berättat om den första odlade burgaren som nederländske forskaren Mark Post presenterade i augusti 2013. Sedan dess har forskningen gått vidare och nu har man i Israel börjat ta fram celler från kyckling i förhoppning om att så småningom börja massproducera kycklingfilé.
Odlad köttproduktion kräver 90 procent mindre färskvatten och 99 procent mindre markyta. Den skulle också kunna minska växhusgasutsläppen med upp till 80–90 procent, eftersom man bland annat kommer runt problemet med de metanutsläpp som nuvarande köttproduktion bidrar med. Mängden energi som krävs för att ta fram köttet är dock fortfarande större än för vegetabiliskt protein.
Det allra bästa för miljön vore om alla människor blev veganer – men eftersom det inte är realistiskt kan odlat kött vara ett sätt att hjälpa både djur och miljö, men ändå låta människor få fortsätta äta sitt kött.
Det säger Shir Friedman, en av grundarna till den israeliska non profit-stiftelsen The Modern Agriculture Foundation (MAF), till nyhetssajten ISRAEL21c.
En av MAF: s största utmaningar är att övertyga folk om att odlat kött inte är ”Frankenfood”. Det rör sig alltså inte om genteknik, utan köttet som odlas består enbart av 100 procent kött. I framtiden kommer det odlade köttet troligen tas fram i livsmedelsfabriker – och inte i laboratorier – på samma sätt som andra bearbetade livsmedel, som ketchup och cornflakes.
Några av fördelarna med att utveckla odlat kött, enligt MAF:
- Vi får möjlighet att äta kött, utan att skada djur.
- Miljöpåverkan på luft och mark minskar dramatiskt.
- Vi får bättre kontroll på vad maten innehåller. Processen blir säkrare och mer reglerad än dagens köttproduktion.
- Risken för pandemier från fabriksfarmar minskar vilket bidrar till bättre folkhälsa.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till