Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  IEA-prognos: ”Nära tipping point för elsektorns klimatutsläpp”

  Foto av S. Hermann & F. Richter från Pixabay Foto: S. Hermann & F. Richter från Pixabay

  De fossila utsläppen från världens elproduktion kommer att börja sjunka efter år 2025. Den prognosen läggs nu fram av IEA, Internationella Energirådet.

  Det är i en intervju i Financial Times som IEA:s chef för energisäkerhetsfrågor, Keisuke Sadamori, gör förutsägelsen att kulmen för koldioxidutsläppen från elframställning bara är några år borta.

  Under det gångna året minskade elanvändningen i Europa som en följd av Ukrainakriget och sjunkande tillgång på fossilgas från Ryssland. Men nu väntar IEA en ökad efterfrågan på el, såväl i Europa som i hela världen, med tre procent per år. Den viktiga skillnaden är dock att nyproduktion nu nästan bara görs med förnybar energi och kärnkraft. 90 procent av nyproduktionen kommer att ske med förnybart och kärnkraft, enligt IEA:s bedömningar.

  De fossila utsläppen från kraftproduktionen kommer att kulminera år 2025. Den energikris vi nu befinner oss i snarare accelererar än bromsar omställningen i elenergisystemen, säger Keisuke Sadamori.

  Elframställning är en av de svåraste källorna till klimatpåverkande utsläpp, eftersom en så stor del kommer från kolkraftverk, den smutsigaste källan. Av världens totala utsläpp av fossil koldioxid, drygt 36 miljarder ton 2021, kommer i storleksordningen 13 miljarder ton från elproduktionen.

  IEA gör sin förutsägelse trots en motstridig helhetsbild. I Asien förväntas till exempel kommande år en ökad användning av kol för elproduktion. Men utvecklingen går, sammantaget, mot sjunkande konsumtion av olja, kol och fossilgas, framhåller ändå organisationens verkställande direktör Faith Birol:

  Ökningen av förnybar elproduktion och kärnkraft innebär att vi är nära en tipping point för elsektorns klimatutsläpp. Regeringarna behöver nu förmå de lågutsläppande energikällorna att växa än snabbare för att trycka ned utsläppen och tillförsäkra världen säker elförsörjning och uppnåelse av klimatmålen, säger han i intervjun.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!