IMF: Koldioxidskatt bästa sättet att minska uppvärmningen
En global koldioxidskatt på 75 dollar per ton kan hjälpa världen att uppfylla Parisavtalet. Det visar en rapport från Internationella Valutafonden (IMF).
För att begränsa uppvärmningen i linje med Parisavtalet måste utsläppen minska med en tredjedel fram till år 2030. Lösningen skulle kunna vara en global koldioxidskatt, menar en ny rapport från IMF.
Idag ligger den genomsnittliga koldioxidskatten på två dollar. Prisökningarna till 75 dollar behöver enligt rapporten införas omgående och successivt öka.
IMF föreslår också hur koldioxidskatter kan göras politiskt genomförbara. Tänkbara alternativ är att använda intäkterna från koldioxidskatterna till att sänka andra skatter, stödja fattigare hushåll och samhällen, öka investeringar i grön energi, eller att helt enkelt dela ut pengarna till folket. Det sistnämnda blev Kanada tidigare i år först med att införa.
Sverige var en av de allra första länderna att införa en koldioxidskatt för nästan 30 år sedan. Med sina motsvarande 127 dollar per ton koldioxidutsläpp är den känd för att vara världens dyraste, och för att vara effektiv. Den framhålls av IMF som ett framgångsrikt exempel där minskade utsläpp inte har hämmat den ekonomiska utvecklingen, som så ofta framhålls av kritiker till införande av klimatskatter.
På senare tid har oron växt bland banker och finansinstitut gällande de ekonomiska risker som ett förändrat klimat innebär och vilken roll de kan spela. Nyligen samlades representanter för ett stort antal finansdepartement, Världsbanken, IMF och OECD för en konferens i Stockholm. Konferensen anordnas inom ramen för en nybildad koalition av finansministrar som vill öka sitt gemensamma engagemang i klimatfrågan, och där diskuterades bland annat effektiva sätt att prissätta koldioxidutsläpp.
Frågan är nu vad dessa initiativ och förslag kommer att innebära rent konkret, eftersom intresset från världens länder till en global koldioxidskatt än så länge varit minst sagt svalt.
Supermiljöbloggen bevakar svensk och global klimatpolitik. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till