Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Inga miljökrav ställs vid brunkolsförsäljning

  Foto: Greenpeace

  Det står klart efter att Vattenfall slängt ut Greenpeace ur försäljningsprocessen.

  I går meddelade Greenpeace att man inte längre får vara med i processen kring försäljningen av Vattenfalls brunkolsverksamhet i Tyskland. Det var för två veckor sedan som miljöorganisationen på en presskonferens i Berlin berättade att man vill skapa en stiftelse som kan ta över brunkolsverksamheten med målet att fasa ut den till år 2030.

  Men Citigroup, som sköter försäljningen åt Vattenfall, har nu låtit meddela Greenpeace att de är ute ur processen. Detta med motiveringen att miljöorganisationen inte ”själva har intentionen att agera budgivare… eller som ombud eller rådgivare till en budgivare”.

  Enligt Greenpeace framgår det i det underlag som man fått att Vattenfall inte har för avsikt att ställa miljömässiga eller sociala krav på en potentiell köpare. Det här har fått organisationen att skicka ett brev (pdf) till ministrarna i den statsrådsgrupp som har ett särskilt ansvar för att ta ett helhetsgrepp när det gäller styrning av Vattenfall, och som består av Mikael Damberg (S), Åsa Romson (MP), Ibrahim Baylan (S) och Per Bolund (MP):

  Eftersom Vattenfall inte ställer några krav på miljökriterier i budgivningen anser vi att bolaget bryter mot sina direktiv att vara ledande i utvecklingen mot en miljömässigt hållbar energiproduktion. Vi kräver därför att regeringen avbryter försäljningen och säkerställer miljömässigt och socialt ansvarstagande i sin styrning av Vattenfalls verksamhet.

  Hittills är det bara ett rksdagsparti som kommenterat nyheten att Vattenfall inte har för avsikt att ställa några miljömässiga krav. Supermiljöbloggen har tidigare skrivit om att Kristdemokraternas näringspolitiska talesperson Penilla Gunther anser att det bör kunna ställas sådana krav på en ny ägare. Nu kommenterar hon på Twitter:

  Vill gärna se både social, miljömässig och ekonomisk hållbarhet. Visst går det att ställa krav om man vill.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra