Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Ingen ökning av koldioxidutsläpp för tredje året i rad

  Efter att tidigare ökat varje år ligger nu världens människoorsakade koldioxidutsläpp för tredje året i rad på en stabil nivå. Stagneringen kan vara första tecknet på en minskningstrend.

  Nyheten kommer från Clobal Carbon Project, som varje år mäter hur världens människors utsläpp ser ut och hur mycket koldioxid som absorberas av naturen. För tredje året i rad har man nu observerat att världens totala utsläpp av koldioxid varken ökat eller minskat nämnvärt mycket. Tidigare har utsläppen ökat med cirka tre procent årligen, men för 2016 är nu ökningen endast 0.2 procent. Samtidigt har den ekonomiska tillväxten under samma tid ökat, trots att fossila utsläpp och stark ekonomisk tillväxt ofta ses som starkt sammankopplade.

  Nuvarande trender visar också att världens utsläpp rör sig från de värsta tänkbara scenarierna som FN:s klimatpanel IPCC förutsett. Det är dock långt ifrån tillräckligt. Den nuvarande prognosen för utsläppen följer Parisavtalets åtaganden, som istället för att leverera enligt avtalets mål om att begränsa uppvärmningen till två grader istället för oss mot potentiellt livsfarliga tre graders uppvärmning. Eftersom koldioxid lagras i atmosfären i drygt hundra år byggs ändå den totala koldioxidmängden upp i hög hastighet, så det måste till snabba åtgärder för att kunna klara tvågradersmålet.

  Därför hänger mycket på att världens länder steppar upp sitt klimatarbete och ökar ambitionen av sina åtaganden. Många hoppas att det ska skapas momentum för just detta under klimatförhandlingarna i Marrakech som pågår 7-18 november.

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!