Internstrid om fossilinvesteringar på Lunds universitet
177 anställda vid Lunds universitet ansluter sig nu till kampanjen att få universitetet att divestera från investeringar i fossila bränslen. Universitetsledningen har än så länge avvisat kampanjens krav på total divestering.
Den globala kampanjen Fossil free uppmanar universitet att sluta investera i fossila bränslen.
Studenter vid Lunds universitet har i snart två år drivit en kampanj för att ändra universitetets investeringspolicy, så att den utesluter placeringar i företag som utvinner kol, olja och fossilgas. I ett öppet brev ställer sig nu många av universitetets anställda bakom denna uppmaning som redan stöds av nära 2000 studenter och Lundabor.
Bland undertecknarna finns flera fakultetsledare och en mängd framstående professorer från en rad olika faktulteter och institutioner. En av dem är Lars Nilsson, professor i miljö- och energisystem samt huvudförfattare till IPCC:s “Special Report on Renewable Energy Sources”.
– Att investera i fossilindustrin är inte bara oetiskt utan också korkat i ljuset av ambitionerna att mildra klimatförändringen. Motsatsen, ren teknik, växer snabbare och ger bättre resultat både för ekonomin och miljön, säger Lars Nilsson.
I brevet till rektorn lyfter skribenterna fram tre starka skäl till fossilfria investeringar:
1. De överväldigande vetenskapliga bevisen för de risker samhället utsätts för om den globala uppvärmningen inte bromsas
2. De finansiella riskerna med att investera i bolag som utvinner fossila bränslen i en tid då vi övergår till en “low-carbon economy”
3. Att vara trogen akademiens etiska grundvalar och Lunds universitets grundläggande värderingar.
De anställda menar: ”Om universitet har för avsikt att utbilda extraordinära studenter så att de kan skapa sig bästa möjliga framtid, vad betyder det att samma universitet samtidigt investerar i en industri som tjänar pengar på att förstöra den framtiden?”
Universitetsledningen har diskuterat frågan om att skriva om placeringspolicyn och divestera ur fossila bränslen vid ett flertal tillfällen. Den 24 april sammanträder styrelsen igen, och frågan är då om Lunds universitet kommer lyssna till kraven från studenter och anställda. Tidigare har universitetsledningen sålt av innehavet i Gazprom efter kritik från studenterna.
Kampanjen “Fossil Free Lunds universitet” är en del av den växande internationella rörelse som kräver att offentliga institutioner upphör att investera i fossilbolag. Flera svenska investerare har redan divesterat, bland annat Chalmers Tekniska Högskola, Svenska kyrkan och Örebro kommun.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till