(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Invasiva arter ska förbjudas i EU

Foto: Appaloosa/Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

De invasiva arterna, det vill säga främmande arter som kan skada inhemska ekosystem, ska förbjudas enligt ett förslag från EU. Detta gäller framförallt trädgårdsväxter, men även en del djur. 

EU lade i onsdags fram en lista på 37 arter som de anser ska förbjudas och bekämpas. Tanken är att listan ska byggas ut successivt och framöver innefatta ännu flera arter.

 I slutändan kan listan komma att omfatta flera hundra arter, säger Melanie Josefsson, handläggare på Naturvårdsverket till DN.

Antalet främmande arter har ökat kraftigt de senaste åren och är nu ett såpass stort problem enligt EU att listan har tagits fram, trots de hinder den kommer kunna utgöra för den ekonomiska rörligheten. Listans arter kommer inte att få säljas i EU och har arterna spritt sig till det vilda så ska de bekämpas enligt EU-förordningen.

Framförallt trädgårdsväxter kan ligga risigt till, då många invasiva arter kommer därifrån och trädgårdsnäringen historiskt sett har en stor del i spridningen av dessa arter.

Melanie Josefsson säger även att en helsvensk lista håller på att utarbetas, där invasiva arter för det nordiska klimatet ska kunna listas, däribland mördarsnigeln.

De invasiva arterna har kommit till EU och Sverige på grund av bland annat friare handelsavtal och större import.

Med förändrat klimat kan nya arter som i vanliga fall inte är anpassade för svenska och europeiska förhållanden etablera sig och slå ut inhemska arter. Det är dock skillnad på invasiva arter och främmande arter. Invasiva arter är främmande arter som skadar befintliga ekosystem och även slår mot ekonomin genom de skador de orsakar, medan de allra flesta främmande arter är ofarliga, enligt Naturvårdsverket.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.





SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Du kan nu spara nyheter!

Lägg till något för att läsa senare eller att kunna återkomma till.

OBS! De sparas endast i den här webbläsaren.