Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  IPCC: Smältande isar och permafrost snabbar på klimatförändringar

  Foto: Pexels

  Utsläppen av växthusgaser får allt större påverkan på världens hav och istäckta områden, enligt ny rapport från FN:s klimatpanel. Samtidigt leder de smältande isarna till att uppvärmningen stiger ännu mer. 

  Världens istäckta områden håller på att försvinna i snabbare takt än man tidigare trott, enligt den specialrapport om klimatets påverkan på hav och isar som publicerades idag.

  Med fortsatt höga utsläpp av växthusgaser kan bergsområden som Himalaya förlora 80 procent av sina glaciärer till 2100.

  Det kommer att skapa brist på bra vattenkvalitet. När glaciärerna försvinner försvinner också vattenförsörjningen och man får ett stort vattenproblem, säger Ulf Molau, en av författarna till rapporten och professor vid Göteborgs universitet till SVT Nyheter.

  Uppvärmningen leder också till att haven värms upp. Upp till 90 procent av alla marina värmevågor kan kopplas till utsläpp av växthusgaser, vilket skadar livet i haven. Dessutom leder varmare hav till mer extremväder, som exempelvis orkaner.

  Om utsläppen inte minskar kommer havsnivåerna stiga över tio gånger snabbare 2100 än de gjorde under 1900-talet. I Sverige kan flera havsnära områden hamna under vatten, samtidigt som antalet laviner och jordskred väntas öka när permafrosten försvinner.

  Forskarna varnar också för att den snabba avsmältningen av permafrost och havsis kan leda till att klimatförändringarna förvärras ännu mer. När permafrosten smälter avges metan, som är en mycket kraftfull växthusgas. De smältande havsisarna ökar havens värmeupptag, eftersom mindre is finns kvar för att reflektera värmen.

  Samtidigt pekar IPCC tydligt på att det fortfarande finns möjligheter att vända skutan. Med omedelbara utsläppsminskningar skulle riskerna minska betydligt.


  SMB står på barrikaderna för en bättre världs. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra