Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  ”Jag jobbar för att vi håller oss under 1,5 grad”

  Foto: Beatrice Rindevall

  Matilda Ernkrans, miljöpolitisk talesperson för Socialdemokraterna, är på plats för klimattoppmötet i Paris. Hon är en del av den svenska delegationen som leds av Klimat- och miljöminister Åsa Romson, och är djupt insyltad i förhandlingarna.

  Klimatet har aldrig varit hetare, och klimatfrågan likaså. Forskarna har varnat i decennier för att vi håller på att göra planeten oigenkännlig, men politiken har inte hängt med. Snarare har den negativa utvecklingen snabbats på.

  – Om vi fortsätter såhär styr vi mot en planet som värmts upp 5-6 grader. Då kommer ju planeten fortfarande överleva, men mänskligheten som vi känner det kommer inte finnas kvar. Kanske kommer det finnas öar där mänskligheten i viss mån kan bo kvar, men det är ju helt ogreppbart, säger Matilda Ernkrans.

  För att ställa om världen från fossila utsläpp är FN:s klimatmöten (som det nuvarande Parismötet) viktiga, och då utsläppen måste minska nu är årets avtal är ett av de viktigaste vi någonsin kommer skriva.

  – Min förhoppning är att vi ska samla ihop oss och leverera det som förväntas – ett rättsligt avtal som är bindande och där det finns en struktur att kunna förändra åtagandena i framtiden. Jag jobbar för att vi håller oss under 1,5 grad. Klarar vi en värld på två grader så är det fortfarande så att vi inte kommer lyckas rädda alla länder, säger Ernkrans.

  Hon lyfter samtidigt Gröna Klimatfonden, som är planen för att de rikare länderna ska stötta utvecklingsländerna att klimatanpassa och minska växthusgasutsläppen. Trots att de rikare länderna lovat en investering på 100 miljarder i fonden har det funnits många frågetecken på hur det ska göras, och Ernkrans hoppas att frågetecken kommer redas ut under Parismötet.

  – Mötets knäckfrågor handlar om huruvida avtalet kommer vara bindande och hur finansieringen till Gröna klimatfonden kommer se ut. Men ett avtal kommer iallafall vara på plats när mötet är över. Under det sista förmötet som miljöministrarna hade inför Paris fanns det en stor tilltro, och min bedömning är att vi får till ett bindande avtal, säger hon.

  Efter vad som beslutats i Paris kommer vi slutligen behöva göra de överenskomna utsläppsminskningarna på hemmaplan, och det finns inget som hindrar oss från att göra mer. Men är det viktigt att Sverige går före?

  – Ja, det tycker jag. Vi har historia att berätta vad vi lyckas med, men också ett ansvar och en historia av att varit de som släppt ut mest. Jag gillar verkligen att den här regeringen har sagt att vi ska vara ett av världens första fossilfria länder.

  Matilda Ernkrans framtidsvision är ett Sverige som minskat sina utsläpp med 90 procent till 2050, och har lyckats hitta tekniker som CCS-teknik för att också hantera de 10 procent som är kvar. Då konsumerar vi hållbart, äter mer grönsaker och fisk, åker kollektivt och bygger välfärd kring en produktion av varor och tjänster som är ”väldigt miljöinriktade”.

  – Jag tror inte mina partivänner i början av 1900 visste exakt hur Sverige skulle se ut hundra år senare eller kunde beskriva sin vision, men de hade ett djupt engagemang, och de kände trygghet i att man klarade av att göra omställning. Då tog vi Sverige från fattigsverige till välfärdsland. Nu tar vi oss an nästa utmaning – ett fossilfritt välfärdsland. Vi vet inte hur framtiden ser ut, men jag tänker att den kommer vara bättre än idag.


  Vad är ditt Best case-scenario?

  – Jag vill ha rättsligt bindande avtal med bra översyn och rättvist finansierat, och jag hoppas på ett avtal som tar oss under två grader, helst under 1,5 grad.

  Vad är ditt Worst case-scenario?

  – Att vi star inför samma situation som vi stod inför i Köpenhamn och det inte blir något avtal. Men väldigt lite tyder på det blir så.

  Vad är det du är mest stolt över att Sverige har gjort i klimatsynpunkt den senaste tiden?

  – Jag är väldigt stolt och glad över att den nya regeringen bestämde sig för att annullera överskottet av utsläppsrätter som gjort. Det är klimatpolitik på riktigt.

  Vad är det dummaste Sverige gjort ur klimatsynpunkt den senaste tiden?

  – Jag tycker att det år riktigt dumt att bedriva en klimatpolitik som den förra regeringen gjorde, där man valde att tillgodoräkna utsläppsminskningar som är gjorda i andra länder som att det vore Sveriges utsläppsminskningar. Det är självklart att vi ska bidra med finansiering, teknikutveckling och kunskap så andra delar i världen får bygga sin välfärd utan fossiler, men det var aldrig tänkt att vi skulle dra av det från vår räkning.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra