Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Jamaica förbjuder engångsartiklar av plast

  Foto: Pixabay, cc0

  Stränder är vackrare utan plastföroreningar. Det har den den jamaicanska regeringen insett – och förbjuder nu engångsplastpåsar, sugrör och frigolit från och med nästa år.
  Allt fler länder förbjuder engångsartiklar av plast. I april skrev SMB om att Taiwan lanserat förbud mot engångsartiklar i plast, och nyligen följde Dominikanska republiken efter. Senast i ledet är karibiske grannen Jamaica som i veckan beslöt att förbjuda vissa plastprodukter, och även import, tillverkning, försäljning och användning av engångsplastpåsar. Det rapporterar bland annat organisationen Blankspot om.
  Karibiska öarna har, som resten av världen, stora problem med nedskräpning. I Karibien finns många vackra korallrev, och plasten både skadar dem och ökar risken för att de drabbas av sjukdomar. Därför är de karibiska öarnas beslut att förbjuda engångsprodukter i plast extra rimligt – och extra glädjande.
  Här hemma är sugrör, bestick och omrörare i plast det femte vanligaste skräpet på svenska stränder. Ännu har inget beslut mot engångsartiklar kommit hit, men i somras förbjöd sverige mikroplast i vissa produkter.
  Läs mer om plaståtgärder runtom i världen, och Frankrikes plastförbud, Englands plastpåseavgift och Sveriges mikroplaststopp.


   SMB jobbar emot plastföroreningar. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.