Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Jannok: "Klimatkrisen är verklig, den är här just nu och vi kan bara åstadkomma skillnad om vi gör det tillsammans"

  ”Naturen är allas vårt hem”, säger Sofia Jannok. ”Vi är naturen. Egentligen tar jag ställning för mig själv. Utan rent land och vatten finns inget liv.”
  Den 29 april har Trump-regeringen, ökänt för sitt klimatförnekande, fullgjort sina 99 första dagar.  Med anledning av detta samlas nu på lördag stora artister, opinionsbildare och rörelser inom miljö, fred och demokrati för en gemensam klimatmarsch i Stockholm City.
  Supermiljöbloggen har intervjuat artisten Sofia Jannok, som sedan långt tillbaka tagit tydlig ställning mot gruvnäringen och exploateringen av Sápmi.
  – Den som sett vilken enorm förstörelse en gruva lämnar efter sig förstår att det är inte en plats för liv. Det går inte att återställa trots miljölagar, det är förlorad mark för alltid för alla. Vi måste hitta andra sätt att leva som inte innebär att vi förstör för vår egen framtid. Som renägare och uppvuxen nära väglöst land och oförstörda vidder respekterar jag jorden enormt, allt vi lever av, består av kommer från omgivningarna. Att gräva djupa, giftiga kratrar i dem är att göra sår i det heligaste vi vet om.
  Sofia Jannok har många gånger tagit ställning för miljön. Bland annat deltog hon i klimatkonferensen i Paris 2015, både genom officiellt anförande och demonstrationer.
  – Urfolken måste få en plats vid maktens bord. Det är ingen slump att de sista oförstörda naturresurserna är på land som urfolk fortfarande förvaltar, som t ex här i Sápmi eller i Amazonas regnskog eller på Arktiska isområden. I tusentals år har människor levt av naturens rikedom utan att ha förintat den. Den kunskapen finns kvar. Tillsammans med vetenskap, urfolks kompetens och respekt kan vi lära av varandra för att bruka naturen utan att förbruka den, säger Sofia Jannok.
  -Jag har sett klimatkrisen växa på nära håll sedan barnsben. Arktis, där förändringarna syns tydligast, är inte nånstans långt borta. Det är här. Norra Sverige är en del av Arktis. Som del av urfolksnäringen renskötsel som går tillbaka så långt att ingen minns, har jag själv sett nödår för renen på grund av regniga vintrar och dåligt bete. De kommer varje år i Sápmi.
  Svårigheterna för renar att hitta mat då temperaturen varierar intakt med att klimatet förändras har Supermiljöbloggens Agnes Bondesson skrivit om bl.a. här.
  -Om vi vill förhindra klimatkris för framtiden är det för sent. Framtiden är redan här. Vi har redan passerat den varnade temparuturshöjningen på 1,5 grader. Vi tampas redan med drastiska förändringar i vardagslivet då renen svälter. Klimatkrisen är verklig, den är här just nu och vi kan bara åstadkomma skillnad om vi gör det tillsammans. För jorden, vårt enda hem. För oss själva. Jordens barn, säger Sofia Jannok.
  Marschen på lördag avgår från Norra Latins skolgård i centrala Stockholm och nedan hittar du ytterligare information om artister, talare och andra hållpunkter.


  INFORMATION People’s Climate March Stockholm
  När: Barnverkstan och Skyltverkstaden öppnar 13.30. Demonstrationens avmarsch kl 16.00.
  Var: Manifestationen med talare och artister hålls på Norra Latins skolgård i centrala Stockholm kl 14.30 – 16.00.
  Artister: Malena Ernman, Sarah Riedel, Cherrie, Petra Marklund, Magnus Carlson, Sofia Jannok + hemliga
  artister och DJ Hasan Ramic.
  Talare: Stina Oscarson (Dramatiker, regissör & kulturdebattör), Prashant Shindi (Srushtidnyan) och Carmen
  Blanco (Latinamerikagrupperna), Pär Holmgren (Meteorolog, föreläsare och författare), Em Petersson
  (Greenpeace), Kristina Henschen (Chef, Union to union).
   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.