Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Johan Rockström: ”Vi sågar grenen för vårt liv på jorden”

  Vinter i P1 Johan Rockström Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio Foto: Vinter i P1, Johan Rockström. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

  För er som missat Johan Rockströms hyllade sommarprat i P1 för ett halvår sedan, eller för er som bara vill höra ännu mer, här finns nu professorns vinterprat på Sveriges Radio. 

  Vad är det egentligen som hänt sen sommarens mest delade sommarprat? Vad har hänt under ödesåret 2015? Vad kom världens ledare egentligen fram till under mötet i Paris, och finns det fortfarande hopp om att rädda planeten?

  Målet är välfärd inom jordens säkra, hållbara gränser. Hållbarhet går från uppoffring till nödvändig, stor möjlighet. Går från sekundärt val till vårt primära DNA.

  Johan Rockström höll igår, den 28 december 2015, sitt vinterprat i Sveriges Radios program Sommar och Vinter i P1. Hans stund i programmet kom att handla om att göra ett bokslut för miljöåret 2015. Vad är det vi faktiskt har lyckats med? Och vad är de nya riskerna vi måste ta tag i?

  Allas våra steg på jorden måste associeras med hållbar skötsel av alla aspekter av en hållbar relation mellan oss och planeten.

  Johan Rockström tog upp flera av de naturkatastrofer som under året inträffat i världen med översvämningar, torka och bränder, för att inte tala om El Niño, som spås leda till en ny katastrofal massblekning av koraller. Vi är dessutom inne i den sjätte massutrotningen, och 2015 är troligtvis det år då flera av våra utrotningshotade arter försvann från vår planet.

  Likaså pekar forskning på att jordens resiliens minskar och att skogens och havens förmåga att ta upp koldioxid minskar. Isarna smälter och havsnivån kan komma att stiga mer än vad forskarna trott. Men han menar samtidigt att hoppet inte är ute.

  Paris vänder ett globalt blad.

  Rockström tar upp det globala mötet i Paris i sitt vinterprogram och berättar om avtalet som skrevs under och om hur världens ledare faktiskt till stor del lyssnade på de forskare och den forskning som framkommit innan mötet. Avtalet i sig räddar inte planeten, men det är en tydlig signal till att vi måste agera.

  Det är dag att börja klimatbanta.

  För alla er som missade hans pedagogiska och väldigt intressanta vinterprat, kan ni höra det här.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.