Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Juli varmaste månaden på 142 år

  Omfattande skogsbränder på Norra halvklotet ledde till stora förluster av växande träd i fjol. Foto: jlujuro från Pixabay

  Den globala temperaturen för juli 2021 blev den högsta som än så länge uppmätts, enligt det amerikanska väderinstitutet NOAA. Världen blir allt varmare och i sommar har det varit tydligt vad det kan komma att innebära.

  I det här fallet är en förstaplats den sämsta placeringen.

  Det säger Rick Spinrad, föreståndaren för det amerikanska väderinstitutet NOAA, i det pressmeddelande som medföljde nyheten att juli bedömts vara den högsta uppmätta temperaturen i NOAA:s 142-åriga historia av mätningar som går tillbaka till 1880.

  ”Juli brukar vara den varmaste månaden världen över, men 2021 urskiljer sig månaden som den varmaste hittills. Detta rekord är ett tillägg till den oroväckande och omstörtande riktning som klimatförändringar inneburit för världen.”, säger Spinrad.

  Temperaturen på land och i hav var 0,93 grader högre än genomsnittet under 1900-talet. Rekordet är 0,01 grader högre än det som sattes 2016, vilket tangerades 2019 och 2020.

  På norra halvklotet var temperaturökningen större än på jorden som helhet och temperaturer på 1,54 grader uppmättes över genomsnittet, vilket överträffar det tidigare rekordet från 2012. Enligt NOAA är det troligt att år 2021 kommer att räknas som ett av de tio varmaste åren som någonsin uppmätts.

  Regionalt hade även Asien sin varmaste juli någonsin och slog därmed det tidigare rekordet från 2010. Europa hade sin näst varmaste juli på rekord jämfördes med juli 2010 och strax bakom rekordjuli 2018. Nordamerika, Sydamerika, Afrika och Oceanien hade alla en topp-10 varmaste juli.

  Källa: NOAA

  NOAA:s bedömning av juli skiljer sig lite från EU:s observationsprogram Copernicus som nyligen släppte sin bedömning där de konstaterade att juli 2021 den tredje varmaste uppmätta juli globalt och den nästa varmaste julimånaden i Europa.

  Dessa månadsrapporter faller väl in i IPCC:s senaste rapport som tydligt kunde bekräfta, betona och förtydliga budskapet att pågående förändringar är omfattande, snabba och i många fall saknar motstycke. Kanske det viktigaste budskapet var dock precis det som NOAA:s Rick Spinrad betonade i en kommentar till IPCC-rapporten:

  Det är en saklig IPCC-rapport som finner att mänskligt inflytande otvetydigt orsakar klimatförändringar, och det bekräftar att effekterna är utbredda och snabbt intensifieras.

  Som SMB tidigare beskrivit har juli i år präglats starkt av olika extremväder i form av värmeböljor, torkaskogsbränder men även skyfall och översvämningar. En extrem hetta plågar fortfarande medelhavet med värmeböljor i Grekland, Turkiet, Italien, Spanien och flera stora bränder som vägrar att ge med sig. På vissa ställen har det varit temperaturer på uppemot på 50 grader och i Grekland har det exempelvis inte varit lika varmt på över tre decennier med temperaturer på mellan 42 och 45 grader. I USA har den så kallade Dixie-branden i Kalifornien nu pågått i snart en månad.

  Denna utvecklingen ligger i linje med det som klimatforskningen varnat för. Enligt en studie från NOAA och NASA tidigare i sommar absorberar jorden allt mer värme, vilket bidrar till snabbare uppvärmning av hav, luft och land med risk för mer extremväder.

  Enligt IPCC-rapporten kommer den globala medeltemperaturen att nå eller ha passerat 1,5 graders uppvärmning redan inom 20 år. Därmed är det omställning nu som gäller och inte senare. Särskilt oroande är därför att svenska politiker inte uttalat sig särskilt mycket efter att IPCC-rapporten och de kommer med största sannolikhet inte reagera särskilt mycket på NOAA-rapporten heller. Business as usual med andra ord.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!