Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Jurister: regeringen kan visst stoppa Vattenfalls brunkolsaffär

  Foto: Arnold Paul (GNU Free Documentation License)

  Trycket ökar på regeringen att stoppa Vattenfalls planerade brunkolsförsäljning. Regeringen har svarat att de måste ha majoritet i riksdagen för att kunna hindra försäljningen, men allt fler ifrågasätter regeringens syn på frågan. Bland dem finns tidigare toppmiljöpartister, professorer, Moderaterna och nu också Vattenfalls styrelseordförande. 

  Som Supermiljöbloggen tidigare har rapporterat om så har Vänsterpartiet startat en kampanj för att stoppa Vattenfalls brunkolsförsäljning och miljöprofessorn Johan Rockström har uppmanat regeringen att stoppa affären.

  Igår på DN Debatt uppmanade Miljöpartiets grundare Per Gharton och det tidigare språkröret Maria Wetterstrand Stefan Löfven att ge Miljöpartiet en grön framgång och låta brunkolet stanna i marken:

  Låt Vattenfalls brunkol stanna i marken och stoppa försäljningen. En sådan eftergift från S skulle omedelbart stärka regeringens förtroende både hos civilsamhällets miljöorganisationer och inom miljöforskarvärlden. Skälet till att frågan anses så central är att Sveriges (och Tysklands) internationellt rykte som klimatföredöme står på spel. Därmed påverkas också hur många andra länder ser på sina egna koltillgångar. Om inte ens Sverige och Tyskland kan tänka sig att avstå kortsiktiga vinster från kolbrytning, trots sina påstått höga ambitioner, hur kan vi då vänta oss att andra ska göra det?

  Därmed verkar det som att de inte delar den bedömningen som Miljöpartiets partiledning gör om att regeringen inte kan stoppa affären. Miljöpartiet hävdar att det krävs att riksdagen står bakom att brunkolsaffären stoppas. Det föreslagna språkröret Isabella Lövin säger till Dagens Industri att:

  Jag har förstått att för att stoppa den affären så måste man ändra ägardirektiven till Vattenfall. Ska vi kunna ändra det direktivet krävs det en majoritet i Sveriges riksdag.

  Liknande besked har tidigare förts fram av Miljöpartiets energipolitiska talesperson Lise Nordin. Men enligt professorn i civilrätt, Daniel Stattin, har Miljöpartiet fel. Han säger till ETC:

  Bolagsrättsligt finns regler som säger att man kan kalla samman en bolagsstämma väldigt snabbt. Det finns en aktieägare här och det är staten. Detta kan i princip göras på näringsministerns kontor. Bolagsrättsligt tar man bort ägardirektiven eller ger extra direktiv. Det skulle kunna gå på en halvtimme ungefär

  Näringsminister Mikael Damberg hävdar att affären ska ske på strikta affärsmässiga grunder och hänvisar till ägardirektivet, skriver Dagens Industri. Men det är fel att tolka ägardirektiven som att affärsmässigheten måste prioriteras före miljön, enligt civilrättsprofessorn Daniel Stattin. Dagens Industri skriver:

  Att affärsmässigheten nämns först i ägardirektivet har av förespråkarna för en försäljning tolkats som att affärsmässighet väger tyngre än miljöhänsyn. Men det är fel, enligt Daniel Stattin.

  ”Det finns ingen juridisk tolkningsprincip som säger att det som sägs först väger tyngst”, säger han.

  Även Johan Nergelius, professor i konstitutionell rätt, säger att Miljöpartiets påstående att regeringen inte kan stoppa affären är fel.

  Om regeringen skulle ändra ägardirektivet och till exempel säga att Vattenfall inte får sälja brunkolstillgångarna vore det formellt giltigt utan att man går till riksdagen, säger han till Svenska Dagbladet.

  Däremot skulle det kunna bli stora politiska problem enligt Nergelius.

  Antingen skulle väl oppositionen nöja sig med att kritisera detta, för att ta politiska poäng. Eller så skulle oppositionen se det som så allvarligt att man begär misstroendevotum – antingen mot hela regeringen eller mot ansvarig minister. Då skulle regeringen kunna falla.

  Men då ska det sägas att förutom att Vänsterpartiet är emot en försäljning så har Liberalerna har öppnat upp för att avstå från en försäljning av Vattenfalls brunkol. Moderaterna vill sälja men anser att regeringen formellt kan stoppa affären. Moderaternas energipolitiska talesperson Lars Hjämered säger till Dagens Industri att:

  Regeringen kan stoppa den här affären. Till syvende och sist handlar det om vad regeringen vill. Vill den behålla eller vill den sälja det tyska brunkolet

  Nu ger sig även Vattenfalls styrelseordförande Lars G Nordström in i diskussionen.

  I tidningarna läser man att regeringen ska granska affären ungefär som att regeringen var någon slags tillsynsmyndighet, men så är det inte. Regeringen äger bolaget. Om den inte vill sälja kan den säga det, säger han till Dagens Industri.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!