Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Kåberger varnar: ”återför inte energipolitiken till partitaktisk tramsnivå”

  Chalmersprofessorn menar att politikerna borde fokusera på Sveriges förnybara energiresurser och industriella kapacitet.

  I förra veckan skrev finansmarknadsminister Peter Norman (M) en debattartikel tillsammans med riksdagsledamoten Lars Hjälmered (M) i Dagens industri.

  Här skriver de att Sverige har ”Europas kanske renaste elproduktion” och att ”[e]n snabb avveckling av kärnkraften skulle slå mot svensk industri, svenska jobb och svensk välfärd samt skulle kunna leda till ökade koldioxidutsläpp kopplade till den svenska elkonsumtionen, eftersom Sverige eventuellt skulle behöva importera el från kol eller gas”.

  Tomas Kåberger, professor i industriell energipolicy vid Chalmers och ordförande i Förnybarhetsrådet, kommer i dag med en replik i tidningen. ”Man kan ana”, skriver Kåberger här, ”att finansmarknadsminister Peter Norman inte själv formulerat det inlägg på Di Debatt som för tillbaka debatten till den partitaktiska nivå där saklighet och ekonomisk rationalitet ställs åt sidan”.

  Enligt Kåberger borde finansmarknadsministern nämligen ha kompetensen att ”kunna se den ekonomiska betydelsen av samhällskatastrofer som Japans kärnkraftshaverier, och se de industripolitiska konsekvenserna av den globala utvecklingen av ny energiteknik och dess tillämpningar i Tyskland, Kina och USA”.

  Chalmersprofessorn avslutar repliken med att påpeka att Sveriges förnybara energiresurser i kombination med vår industriella kapacitet har möjlighet att ge Sverige stora fördelar gentemot andra länder.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.