Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Kebnekaise rear ut kläder på grund av växthuseffekten

  Sveriges högsta topp, Sydtoppen i Kebnekaisemassivet, håller på att smälta och kan i sommar komma att bli lägre än Nordtoppen. Kebnekaise fjällstation rear därför ut en del av sina kläder som har fel höjdangivelse.

  Kebnekaise fjällstation är sista knutpunkten för de vandrare och klättrare på väg upp mot de båda topparna. Nu i dagarna väljer stationen att rea ut en del av sina tröjor med trycket Kebnekaise 2104 meter, en höjdmärkning av Sydtoppen som inte längre är aktuell. Sydtoppen har alltid varit Sveriges högsta bergstopp och haft en avsmältningskurva på knappt en meter per år. De senaste åren har dock avsmältningen skett allt snabbare och till sommaren riskerar den att bli lägre än Nordtoppen. Eftersom Sydtoppens högsta del utgörs av en glaciär skiftar den väldigt mycket över året och i augusti förra året, då den årliga mätningen gjordes, skiljde endast 70 centimeter mellan topparna.

  Det rimliga för gemene man kommer fortsatt vara att bestiga sydtoppen. Att gå upp mot nordtoppen är en betydligt mer avancerad tur, enligt Lisa Lindholm, platschef på Kebnekaise fjällstation i en artikel i SvD.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.