Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Kiribatis president vädjar om hjälp mot den globala uppvärmningen

  Foto: Public Domain

  Kiribatis president Anote Tong ber omvärlden om hjälp för att bromsa den globala uppvärmningen. Med stigande havsnivåer hotas de drygt 100 000 invånarna på ö-gruppen av naturkatastrofer som kan tvinga bort dem från sitt land.

  Han reser världen runt och pratar med politiker och makthavare för att berätta om sitt lands situation. Kiribatis president beskriver de flodvågor som senaste år drabbat landet, om förgiftning av färskvatten, erosion och städer som övergetts på grund av ökande havsnivåer. Snart är risken att invånarna tvingas på flykt utomlands. Anote Tong ska bland annat ta upp frågan på FN:s konferens om katastrofreducering i Japan och har även diskuterat problemen med kronprinsessan Viktoria, statsminister Stefan Löven och biståndsminister Isabella Lövin.

  Vi har samhällen som vi redan har tvingats överge på grund av vattnet. Invånarna flyttar till högre punkter, men vi har inga berg som i Sverige, säger Anote Tong i en artikel för SvD.

  Han har startat konceptet ”migrate with dignity” som handlar om att genom bland annat utbildning förbereda sin egen befolkning och omvärlden om kiribaternas yrkesskicklighet för att skapa en situation som gynnar båda parter. Men det är inte bara kunskap och utbildning som krävs. Det behövs teknisk utrustning för att hindra vattnet från att komma in över landet – men också pengar, väldigt mycket handlar om pengar. Dagens kostnader för katastrofer runtom i världen ligger på 300 miljarder dollar, jämfört med de 130 miljarder dollar som finns i biståndsbudgeten.

  Så ser det ut i dag. Hur blir det om 20 år om vi inget gör och temperaturerna fortsätter att stiga? säger Lövin till SvD.


  Kiribati är en ö-stat bestående av 32 atoller och en ö beläget i Stilla Havet. Då landet enbart reser sig 2,5 meter över havet är det extremt utsatt för stigande havsnivåer. Landet är med i organisationen Alliance of Small Island States, ett samarbete mellan flera länder som arbetar för att bromsa den globala uppvärmningen.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra