Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Kitty Ehn: Världen är svår att förstå när du tror att alla håller med dig

  Foto: Hanna Åkesson

  KRÖNIKA: När Donald Trump vann det amerikanska presidentvalet gick min världsbild sönder.

  En dag tidigare hade jag med nöje och stolthet följt mina egna flöden i sociala medier. Flöden fulla av röster som talade om självklarheten i att USA skulle få sin första kvinnliga president, att murarna i världen skulle falla och demokratin och rättvisan äntligen skulle blomma upp. Röster som jag trodde representerade alla.

  Jag hade fel.

  Fenomenet som förklarar situationen brukar kallas ”filterbubblor”. Ett nytt begrepp som beskriver hur våra flöden i sociala medier blir allt mer isolerade. Genom en kombination av komplexa algoritmer, samt våra egna val av vilka människor, grupper och sidor som vi gillar och följer så begränsas vilka nyheter och åsikter som vi kommer i kontakt med.

  Det som följer är en form av själv-segregation. Eftersom det är lättare att ta in och tolka ny information som stämmer överens med befintliga åsikter så väljer vi att lyssna på källor som bekräftar snarare än utmanar dessa. Resultatet blir, precis som i mitt exempel med presidentvalet, att vi får svårare att se och förstå åsikter och perspektiv som utmanar vår världsbild.

  Inom socialpsykologi förklaras detta genom kontakthypotesen, som går ut på att fördomar och förutfattade meningar minskar genom kontakt med människor som har andra bakgrunder, kulturer och åsikter än oss själva. Filterbubblor minskar kontakten med nya perspektiv, ökar fördomar, och sänker vår förmåga att känna empati.

  För klimatrörelsen och andra rättviserörelser är detta otroligt viktigt. Klimatfrågan och övriga orättvisor i världen kräver empati för att förstå och möjliggöra agerande.

  Gällande klimatförändringar specifikt är problematiken abstrakt, med konsekvenser som främst drabbar människor i andra delar av världen. För att förstå vikten för oss i Sverige att minska våra utsläpp och kämpa för demokrati och rättvisa i världen krävs en djup förståelse och empati för människor utanför våra bubblor.

  Betyder detta att alla i klimatrörelsen borde följa Donald Trump på Twitter?

  Nej. Det betyder att vi, och andra rättvisekämpar i världen behöver utmana våra världsbilder. Kämpa för att införa källkritik som obligatoriskt ämne på Sveriges alla grundskolor och universitet, och ge människor verktyg för att bryta själv-segregationen.

  För att kunna nå ut med ett budskap om hållbarhet, demokrati och rättvisa till andra så måste vi öka vår förståelse för deras åsikter och perspektiv. Öka empatin för våra medmänniskor, och spränga filterbubblorna.  

  Kitty Ehn


  Supermiljöbloggens fasta krönikörer heter Johanna Grant, Mattias Svensson, Kitty Ehn och Anders Wijkman. Åsikterna är krönikörernas egna och behöver varken spegla åsikter från övriga krönikörer eller Supermiljöbloggens skribenter.

  För diskussioner är ni välkomna till Supermiljöbloggens facebooktrådar, och för rättningar och tankar kring innehållet får ni gärna kontakta krönikören eller SMB-redaktören Beatrice Rindevall.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra