Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Klimatet på undantag i den svenska valrörelsen

  En värmeplågad del av Västeuropa, som nu även börjar hemsökas av farliga tropiska smittor. Foto: European Union, Copernicus Sentinel-3 imagery

  Valrörelsen i Sverige måste börja handla om klimatkrisen och politikerna tala klarspråk om vad som krävs för att klara den. Det skriver elva klimatorganisationer i ett inlägg på DN Debatt.

  Enligt organisationerna, bland andra Greenpeace, Global utmaning, Våra barns klimat och Naturskyddsföreningen, har årets dramatiska, omfattande och farliga väderhändelser i flera delar av världen knappt omtalats i den svenska valdebatten.

  Det talas följaktligen inte heller om den uppenbara kopplingen mellan klimatkrisen och de livsmedels- och energiförsörjningsproblem som uppstått i spåren av Rysslands invasionskrig i Ukraina. Istället verkar svensk miljö- och klimatpolitik gå bakåt istället för framåt, heter det:

  Kortsiktiga beslut om sänkta bensinskatter, återbäring till storförbrukare av el, storskaliga satsningar på nya motorvägar för den svenska klimatpolitiken bakåt i stället för framåt, skriver organisationernas företrädare i DN.

  Sverige agerar även allt mer bromskloss inom EU, anser debattörerna och pekar på motståndet mot ökad kolinlagring i skogarna och sämre ambitioner för att skärpa ETS, systemet för utsläppshandel.

  Ännu ett exempel, som skulle kunna ses som bekräftelse på den här kritiken, är ett färskt beslut i riksdagen. Under torsdagen röstade en bred majoritet, bestående av Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet igenom att EU inte ska kunna lagstifta om åtgärder för restaurering av skadad natur, rapporterar Aktuell Hållbarhet.

  Färsk statistik visar också att Sveriges koldioxidutsläpp efter pandemins nedstängning nu ökar snabbare än både i grannländer och andra länder inom EU.

  Under årets första kvartal steg de svenska utsläppen med 5,6 procent jämfört med samma period året innan, då restriktionerna på grund av covid-19 fortfarande var omfattande. Finlands utsläpp minskade istället med en procent, trots att länderna har liknande industristruktur. Utsläppen i Finland och Sverige sjönk under nedstängningen med elva procent vardera, och har alltså samma utgångspunkt.

  Det skriver Aktuell hållbarhet, som hänvisar till data från EU:s statistikmyndighet Eurostat.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.