Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Klimatförändringar bidrar till terrorism

  Foto: Pexels

  Den globala terrorismen gynnas av förändringar i klimatet, visar färsk rapport.
  På uppdrag av det tyska utrikesdepartementet har tankesmedjan Adelphi undersökt hur terrorism och organiserad brottslighet kan kopplas till den globala uppvärmningen, skriver The Guardian. Resultaten visar på flera sätt hur klimatförändringarna blir en grogrund för extremismen.

  • Förändringar i klimatet förstör människors försörjning, och underlättar därmed terrornätverkens möjligheter att rekrytera nya medlemmar.
  • Redan svaga regeringar pressas ytterligare, vilket öppnar upp fältet för terrorismen att vinna makt.
  • Torka, översvämningar och andra klimatrelaterade katastrofer leder till mat- och vattenbrist – som utnyttjas som vapen av terroristgrupperna.

  Ett exempel på detta är hur terrorgruppen Boko Haram vunnit mark i området kring Tchadsjön, som lidit hårt av torka de senaste åren. Svält och arbetslöshet har lett till att terroristerna lyckats få ett relativt stort stöd i regionen.
  Ytterligare ett exempel är Syrien, där klimatförändringarna redan visats vara en bidragande orsak till krigsutbrottet.
  Det är heller ingen slump att IS lyckats väl med rekryteringen i landets nordöstra delar. Regionen drabbades 2007 av den värsta torkan på 900 år, och 85 procent av bönderna förlorade sina jordar. Den folkliga ilskan mot Assad-regimens passivitet gjorde att IS kunde vinna stöd av frustrerade människor som förlorat sitt levebröd, enligt rapporten.
  Sedan tidigare finns mycket vetenskap som pekar på att ett allt mer instabilt klimat leder till geopolitiska osäkerheter. Dessa nya slutsatser bekräftar alltså bara faktumet att våra ökade växthusgasutsläpp har en högst påtaglig social och politisk inverkan.
  Rapporten finns att läsa i sin helhet här.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra