Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Klimatförändringar hotar världsnaturarven

  Foto: Public domain

  Klimatförändringarna med stigande havsnivåer, översvämningar, störtfloder och torka har starkt kommit att hota flera av jordens världsarv. Detta rapporterade FN-organet UNESCO i torsdags och nämner bland annat Galapagosöarna och statyerna på Påskön.

  Tidigare känt är hur klimatförändringarna direkt påverkar korallrev med varmare och surare vatten. Andra världsarv har alltså visat sig påverkas mer indirekt av stigande havsnivåer och torka.

  Totalt listar UNESCO 31 natur- och kulturmiljöer i 29 länder som extra sårbara för klimatförändringar. Några exempel är, utöver tidigare nämnda, palatsen i Venedig, den historiska hamnen i colombianska Cartagena och Kaps floraregion i Sydafrika.

  Klimatförändringarna påverkar världsarv över hela jordklotet. En del av stenstatyerna på Påskön utanför Chile(s) riskerar att försvinna i havet om eroderingen av öns stränder fortsätter, säger rapportens huvudförfattare Adam Markham.

  Världsarv har sedan 1973 listats i ” Konventionen om skydd för världens kultur- och naturarv” och berättigas ett starkt skydd mot mänsklig påverkan. Platserna anses vara en del av de mest enastående och ojämförbara kultur- eller naturmiljöer som är av stor betydelse för mänskligheten. Med pågående klimatförändringar kan platserna nu förlora sitt skydd som världsarv.

  Fortsätter den negativa utvecklingen riskerar en del världsarv att bli så fördärvade att de förlorar sin status, säger Adam Markham.

  Utvecklingen går nu så oroväckande snabbt att rapportförfattarna uppmanar Världsarvskommittén att ta hänsyn till direkta och indirekta klimateffekter redan i förväg.

  Förutom klimatförändringar konstateras det i rapporten att vissa världsarv också blivit så ikoniska att de håller på att förstöras av den intensiva turismen.

   

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra