Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Klimatmötet: ”Körschemat är klart – det är bara att leverera”

    FN:s stora årliga klimatmöten kan krympas till en tiondel. Det säger flera organisationer som ROM-klubben och Potsdam-institutet till FN:s klimatkonvention i samband med årets möte i Azerbajdzjan.

    Just nu pågår FNs årliga klimatmöte i Azerbajdzjan. Det tyska Potsdaminstitutet och ROM-klubben är två av de organisationer som anser att FNs klimattoppmöte ska minskas rejält i omfång och utvecklas i riktning effektiva arbetsmöten.

    Ingen brist på beslut

    Forskaren Johan Rockström, föreståndare för Potsdaminstitutet säger till Sveriges Radio att det inte behövs fler stormöten om klimatet. Han menar att det inte är hållbart att fortsätta samlas två veckor per år med så många deltagare för att diskutera. Detta då de viktiga besluten är redan tagna. Ramverk och avtal för att bromsa klimatförändringarna är på plats. 1.5-gradersmålet är satt, beslut finns om att fasa ut kol, olja och gas. Beslut finns också om krav på minskning av CO2-utsläpp med drygt 7.5 procent per år fram till 2030 i enlighet med FNs miljöprogram UNEP. Problemet är, enligt Rockström, inte brist på beslut, utan att de inte verkställs.

    Lägg mer arbete på att verkställa fattade beslut, och låt det kosta för länder som inte klarar att leverera mot dem

    Johan Rockström, professor i miljövetenskap till Sveriges Radio.

    Dags att verkställa besluten

    De årliga klimatmötena borde utvecklas till effektiva arbetsmöten för att genomföra beslut anser Johan Rockström.

    FNs miljöprogram UNEP lyfter finansiering av åtgärder som en av de viktigaste frågorna i årets förhandlingar vid klimattoppmötet. SVT rapporterar om att den stora stridsfrågan vid klimatmötet är vem som ska betala för effekterna av klimatkrisen. Fattiga länder kräver 1 000 miljarder dollar per år i bistånd för att klara klimatfrågan. Frågan om att minska utsläppen för att långsiktigt lösa krisen tycks vara betydligt längre ner på dagordningen.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.