Klimatpanelens rapport om sårbarhet och anpassning på gång

Sista februari kommer en ny rapport från FN:s klimatpanel IPCC. I fokus står världssamhällets anpassning till ett allt varmare klimat.
FN:s klimatpanel IPCC lägger den sista februari fram delrapport nummer två i sitt sjätte arbetsprogram, AR6, om klimatförändringarna sedan starten 1988. Denna gång är effekterna av uppvärmningen, naturens och samhällenas sårbarhet, samt möjligheterna till anpassning i fokus, berättade Sveriges representant i IPCC, professor Markku Rummukainen, SMHI, på ett presseminarium.
Den första delrapporten i AR6, som lades fram i augusti 2021, behandlade den naturvetenskapliga grunden och kunskapsläget om människans uppvärmning av jordklotet och fick ett oerhört globalt genomslag. Rapporten var klimatpanelens tyngsta och allvarligaste hitintills. Den slog fast att utsläppen av växthusgaser åstadkommit eskalerande och kraftiga klimatförändringar över hela jorden och innebär en risk och fara för alla.
Kommande delrapport utgörs av en omfattande genomgång av tusentals vetenskapliga studier om dess tre teman. Närmare 1 200 forskare och experter har lämnat över 40 000 kommentarer av arbetsgruppens slutsatser, berättade Rummikainen.
Innan medlemsländernas politiska representanter ställt sig bakom den så kallade SPM, Summary for policymakers, är innehållet i delrapporten inte officiellt. Markku Rummukainen lät dock förstå att även detta blir en tung rapport.
– Man kan väl säga att det finns mer ont än gott, kunskapsläget är tydligt om ökande klimatförändring och värre effekter av den, samtidigt som arbetet med att anpassa världen till klimatförändringarna inte riktigt tagit fart, sa han.
En ljuspunkt, framhöll Rummukainen, är att det finns goda möjligheter att minska sårbarheten i utvecklingsländerna, som i många fall drabbas värst av uppvärmningen även om deras bidrag till densamma ofta är mycket lägre än i den rika världen.
– Ja, det finns starkt stöd i den forskning som lagts fram i världen att socioekonomisk utveckling har en avgörande inverkan för att minska sårbarheten i dessa länder.
SMHI, Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut, är förutom svensk kontaktpart med FN:s klimatpanel även ansvarig myndighet för kunskapsspridning och samordning av den nationella klimatanpassningen. Information om det pågående arbetet finns samlat på Klimatanpassningportalen. Inte mindre än 32 myndigheter är inblandade och i dagarna läggs en rapport fram om hur långt arbetet nått hittills.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till