"Klimatriksdagen lyfter klimatet på valagendan"
I helgen anordnades Klimatriksdagen i Stockholm med hjälp av privatpersoner, miljöorganisationer, gräsrotsrörelser, musikartister, forskare och företag i framkant. Syftet är att genom en parallell riksdag rösta fram politiska förslag för en modig klimatpolitik, och med detta inspirera och pressa de verkliga politikerna. SMB har träffat Karin Sundby, ordförande för föreningen Klimatriksdagen.
Vad är klimatriksdagen?
– Det främsta målet med Klimatriksdagen är att lyfta klimatet på valagendan och få våra politiker att verkligen ta tag i den här frågan. Och göra det till en het fråga i valdebatten. Vi har tagit emot runt 250 motioner, och tolv av dessa har röstats fram av alla deltagare på Klimatriksdagen. Dessa motioner kommer vi lämna över till politikerna, så de kommer få ett smörgåsbord av bra konkreta lösningar.
Och vilka är det som har skrivit alla motioner?
– Det är allt från privatpersoner till organisationer och företag. Det har varit bra spridning och riktigt bra nivå på motionerna, vilket är jätteroligt.
Förutom motionsskrivande, vad har annars pågått under de här dagarna?
– Det har varit en hel rad med seminarium och panelsamtal. En utställning där företag visat lösningar för framtiden. Vi har haft ett forum där lokala initiativ och gräsrötter har fått visa upp vad de jobbar med och inspirera varandra på olika sätt. Det har också varit mycket kulturinslag. Ambitionen har hela tiden varit att det ska vara en peppande helg. Och att man ska få energi och styrka att jobba vidare med den här frågan.
Får alla delta i eller sponsra Klimatriksdagen?
– Vi har inte tagit emot någon finansiering från politiska partier. Partier på riksnivå har inte fått vara med i programmet, men politiker kan dock vara med som delegater. Sen har vi en värdegrund, som alla deltagande aktörer fått skriva under, vare sig det handlar om privatpersoner, organisationer eller företag.
Har inte företag redan sina påverkanskanaler? Ska inte detta vara civilsamhällets arena?
– Jag ser ingen motsättningen. Vi har velat skapa en bred rörelse, för det är så vi blir riktigt starka och kan sätta press på politiken.
Hur har det gått med arrangemanget?
– Det har gått bra. Det är häftigt att se att när man har gjort ett gediget förarbete, som vi har gjort. Vi har verkligen slitit som djur. När man väl är på plats och har volontärer som är engagerade och alla organisationer som är med så bara händer det. För alla bjuder till och vill något. Det har varit fantastiskt att se den här helgen.
Vad tror du kommer hända när ni lämnat över motionerna till politikerna? Hur ska vi få dem att ta detta på allvar?
– Vi ska ligga på och ligga på och fortsätta ligga på. Nu har vi valt ut tolv viktiga förslag som de får serverade. Och de kommer vi att följa upp. Vi har planerade intervjuer i Almedalen med representanter från samtliga riksdagspartier. Vi kommer också fortsätta det vi har drivit med andra miljöorganisationer, nämligen att kräva partierna på klimathandlingsplaner – vilka konkreta klimatåtgärder de ska genomföra nästa mandatperiod.
Varför löser inte politikerna klimatkrisen trots att så många tycker detta är viktigt? Finns det ett demokratiskt problem?
– Jag tror att det fortfarande är så svårt att göra den här frågan konkret. Politikerna behöver hjälp med retoriken. Det finns ett glapp, för det är svårt för dem att kommunicera och motivera varför man måste genomföra drastiska åtgärder. Andra frågor som är närmare ens vardag är lättare att kommunicera, till exempel sjukvård och trygghet. Klimatfrågan har politikerna svårt att formulera konkret, fast det handlar om hela vår existens. Det är ganska paradoxalt. Alla politiker har inte helt insett allvaret heller.
Hur ska vi få fler att engagera sig så vi får en bredare rörelse?
– Jag tror att vi måste stycka upp frågan lite. Då menar jag inte att vi organisera oss på massa olika sätt, men att vi hittar sätt att kommunicera så många fler grupper blir intresserade. Klimatet spänner över hela spektrat av frågor, man kan få in det överallt. Det är det vi måste hjälpa till med och få igång folk. Det handlar inte bara om en grupp miljöaktivister , alla kan driva den här frågan.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till