Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Göteborg har fått egna “klimatstenar” som varnar för höjda havsnivåer. De två stenarna placerades ut under en klimatmanifestation och bakom initiativet står en grupp som kallar sig Sveriges minsta miljöorganisation.

  Det var Göteborgsposten som först rapporterade om de nyligen utplacerade stenarna – en av dem under Älvsborgsbron vid Röda Sten, den andra i Hinsholmen. Budskapen på stenarna lyder “är jag ovan ytan – grattis!”. 

  Inspirerat av hungerstenarna vid Europas floder 

  Inspirationen är de så kallade hungerstenarna som anger hög- och lågvatten vid vissa europeiska floder. Under tider av torka, då vattennivåerna varit ovanligt låga, har varningsbudskap om dåliga skördar och matbrist ristats in – budskap som sedan framträder under torka och vattenbrist. 

  Bland annat finns en stor hungersten vid floden Elbe i Tjeckien. I år, precis som under extremsommaren 2018, trädde dess varnande ord fram: “om du kan se mig, gråt då.” 

  De göteborgska motsvarigheterna placerades ut som en protest mot koldioxidutsläpp och höjda havsnivåer. Förhoppningen är att stenarna ska hålla sig torra – hamnar de under ytan är det en tydlig varningssignal. 

  Aningsfulla Ingenjörer: ”lämna en beboelig värld åt våra barnbarn”

  Bakom initiativet står gruppen Aningsfulla Ingenjörer, som beskriver sig själva som “Sveriges minsta miljöorganisation”. I ett mejl till Göteborgsposten skriver de att budskapet de vill sprida är att vi behöver “lämna en beboelig värld åt våra barnbarn”, och att “fler medmänniskor måste göra större livsstilsförändringar”. 

  Aningsfulla Ingenjörers grundare, som vill vara anonym, säger så här till Göteborgsposten:

  Nuvarande konsumtionsovanor är oförenliga med tillgångarna på moder jord. Vi vill få fler människor medvetna om detta faktum och sen vill vi att alla agerar kraftfullt efter detta. Tillsammans kan vi göra stor skillnad. På samma sätt som när alla betalar skatt. Vi måste släppa den förlamande ”lilla jag”-mentaliteten, både som individer och som nation. 

  Initiativtagarna meddelar att de planerar att placera ut fler stenar i Göteborgsområdet, och att de hoppas att stenarna får ligga kvar – för alltid.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.