Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Klimatviktiga våtmarker nedprioriteras av partierna

  Våtmarker och sumpskogar har stor potential att binda koldioxid och öka den biologiska mångfalden. Foto: Rudy and Peter Skitterians från Pixabay

  Trots politisk enighet och möjligheter till stora utsläppsminskningar har ekonomiskt stöd för återvätning av våtmarker gång på gång dragits in.

  Sverige misslyckas med en av de enklaste klimatåtgärderna, enligt Uppdrag Granskning.

  Våtmarkerna står för tjugo procent av landets samlade utsläpp, lika mycket som personbilstrafiken. Samtidigt är dessa utsläpp relativt enkla att åtgärda. Det görs genom att återföra vatten till marken och därmed bromsa de utsläpp av koldioxid som läcker ut när syrerik luft kommer i kontakt med torv i marken.

  Alla partier är på papperet positiva till återvätningen. Både den nuvarande regeringen och dåvarande alliansregeringen ville satsa statliga medel på att stötta initiativ och markägare som vill åtgärda våtmarkerna. SMB rapporterade senast i juni om hur regeringen anslår 169 miljoner i våtmarksbidrag.

  Men Uppdrag Granskning kan visa att flera tidigare stödinsatser aldrig blivit verklighet. Flera regeringar har dragit in eller minskat de aviserade ekonomiska bidragen. Trots att många markägare fortfarande är intresserade riskerar ryckigheten leda till att många markägare och andra aktörer drar sig ur de viktiga klimatprojekten.

  Det var superallvarligt. Många av de som var igång då vågar inte komma tillbaka eller tröttnar, säger våtmarkskonsult Morgan Johansson till UG om den Moderatledda regeringens slopade våtmarksbidrag 2013.

  Ansvariga myndigheter och länsstyrelser har flera gånger larmat om att det behövs kontinuitet i stöden.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!