Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Koldioxidhalten högre än på tre miljoner år

  Världen fortsätter att slå värmerekord i takt med att halten av växthusgaser ökar i atmosfären. Det visar en preliminär årsrapport från Meteorologiska världsorganisationen (WMO) som presenterades under COP25.

  Koldioxidhalten i atmosfären är nu högre än den har varit på tre miljoner år, och då var planeten 2–4 grader varmare än den är i dag och havsnivån var 10–20 meter högre än i dag.

  Det sa WMO:s ordförande Petteri Taalas vid presskonferensen. Enligt rapporten ser detta decennium ut att bli det varmaste som hittills har uppmätts, tätt följt av de tre föregående decennierna. 2019 ser ut att bli det andra eller tredje varmaste året någonsin uppmätt, enligt WMO.

  WMO kopplar många av de extrema väderhändelser – skogsbränder, värmeböljor och översvämningar – som har inträffat under året till klimatförändringen. Även om ingen enskild händelse med bestämdhet kan knytas till den globala uppvärmningen går det i linje med vad klimatmodellerna förutsäger.

  Även halten växthusgaser i atmosfären ökar. Redan förra veckans rapport från WMO visade att den globala genomsnittliga koncentrationen av koldioxid i atmosfären ökade under 2018 till 407.8 ppm (parts per million), jämfört med 405.5 ppm 2017. De preliminära siffrorna för 2019 visar att koncentrationen ökat ytterligare, även om det inte ännu går att säga med hur mycket. Det innebär att koldioxidhalten nu är högre än den varit på på tre miljoner år.

  WMO:s ordförande var noga med att betona om inte inte skyndsamma åtgärder sätts in är vi på väg mot en temperaturhöjning på över tre grader vid slutet av århundradet med ytterligare skadlig påverkan på mänskligt välbefinnande.

  Den slutliga rapporten för 2019 släpps i mars 2020.


  Su­permil­jö­blog­gen bevakar COP25. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skri­ben­ter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.

  >Läs mer om vad vi vill göra här

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.