(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Konstgjort glid när skidsäsongen drar igång

Foto: Hans Braxmeier

Rapporterna om värmerekord duggar tätt i media, och svenskt skidföre upplever nu konsekvenserna. I helgen flockades skidsugna till Sälenfjällen där säsongens första åk skedde på konstsnö.

Hösten och vintern 2015 har slagit värmerekord efter värmerekord, och på sina håll visar termometern på samma gradtal som vid midsommar. Resultatet är grästäckta backar och skidorter utan natursnö.

I Sälenfjällen har anläggningarna fått ta till den gamla hederliga snökanonen för att möta efterfrågan på en vit jul, men vid sidan av backarna ligger marken fortfarande bar.

Det är ovanligt med barmark i fjällområdet så här års och det finns inte några längdskidspår alls uppe på fjället i Sälen. Det går inte att åka snöskoter och inte heller att köra hundspann.

De flesta svenska skidanläggningar använder sig av snökanoner som ett komplement till natursnön, något som har blivit en fråga om konkurrenskraft i skidtider. Men omvandlingen av vatten till snö är ett kostsamt företag som förbrukar stora mängder energi och vatten.

Hur stora risker det kan medföra för den lokala miljön är i dagsläget inte klarlagt. Stefan Tansbo från Länsstyrelsen i Dalarna kommenterade situationen i en intervju med Sveriges Radio:

Det är en relativt stor energiförbrukning och om det är hållbart långsiktigt det kan diskuteras.

Hur stor energiåtgången är varierar, men den mest långsiktiga hållbarheten för skidbackarna skulle nog uppnås genom att sluta värma upp planeten.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Du kan nu spara nyheter!

  Lägg till något för att läsa senare eller att kunna återkomma till.

  OBS! De sparas endast i den här webbläsaren.