Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Kontroversiellt dammbygge hotar unik orangutang

  Sumatran Orangutan (Pongo abelii) Batang Toru Population Togus, adult flanged male Batang Toru Forest Sumatran Orangutan Conservation Project North Sumatran Province Indonesia Foto: Tim Laman - CC BY 4.0

  Ett omdiskuterat dammbygge i Indonesien är återigen i blåsväder sedan det uppdagats att en forskares signatur förfalskats.  

  Ett planerat dammbygge i Sumatra, Indonesien har nyligen återigen blivit föremål för kritik efter att en forskare gått ut med att hans underskrift förfalskats i dammens miljökonsekvensbeskrivning – ett avgörande dokument för att få byggtillstånd. Enligt forskaren har hans resultat, vilka påtalar riskerna för flera arter i regionen, raderats från dokumentet i senare versioner, samtidigt som hans namn och signatur stått kvar som en av de involverade forskarna. 

  Dammbygget har tidigare varit omdiskuterat på grund av dess mycket svåra konsekvenser för den kringliggande miljön. Flera utrotningshotade djurarter kommer drabbas, bland dem sumatratigern och den nyligen upptäckta Tapanuli-orangutangen som är helt unik för regionen. Endast 800 individer beräknas finnas av arten och den är därför extremt känslig för störningar. 

  Projektansvariga pekar på att dammen endast kommer lägga ca 90 hektar under vatten och att effekten på Tapanuli-orangutangens habitat blir minimal. Forskare menar dock att den tillhörande infrastrukturen och de många vägarna som behöver byggas i anslutning till dammen kommer dela upp ekosystemet och orangutangernas habitat. Artpopulationerna löper då stor risk att splittras i ännu mindre delar vilket skulle få svåra konsekvenser för deras långsiktiga överlevnad.

  Den 1 mars ordnades protester i Jakarta och andra städer runtom i världen mot den av kinesiska staten ägda Bank of China. Banken har gett lån till dammbygget som värderats till 1,6 miljarder dollar. Banken har också finansierat lån till dammar i andra länder. Ett onlineupprop har samlat över 1,3 miljoner namn i en kampanj för att be Indonesiens resident Joko Widodo att stoppa dammen.

  En indonesisk miljöorganisation stämde i augusti 2018 den lokala regeringen för att ha godkänt projektet. Målet är att tillståndet ska hävas. Domstolens beslut beräknas komma i början av mars, och om vi ska tro forskarna så kan det alltså vara då som Tapanuli-orangutangens öde avgörs.


  SMB bevakar frågan om biologisk mångfald. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!