Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Koraller kommer tillbaka till liv

  Stora barriärrevet, koraller, coral Foto: Toby Hudson

  1998 kom en värmebölja som höjde vattentemperaturerna och dödade nästan 16 procent av korallerna. Det var iallafall vad man trodde. Nu börjar många av korallerna komma tillbaka till liv, vilket innebär att läkeprocessen för korallerna verkar vara mycket kortare än man tidigare trott.
  Värmen stressar korallerna så att de inte längre kan omvandla solljus till energi. Processen kallas korallblekning då den gör korallerna vita, och forskarna har längre trott att klimatförändringarna kommer att döda en stor del av korallerna i framtiden. Men flera av platserna som skadades 1998 har gjort snabba återhämtningar, och vissa har helt återhämtat sig.

  Vi lär oss snabbt att det är mycket vi inte vet om korallrev, säger korallekologen James Gilmour. Professor Peter Mumby håller med och säger till BBC att ”det får oss att inse att vissa koraller har strategier för att hantera stress som vi inte har förstått så bra. Det här är bra nyheter och nu måste vi förstå exakt hur de gör det.”

  Forskarna säger att korallerna fortfarande har en tuff framtid, men det ser betydligt ljusare ut för många arter jämfört med vad vi tidigare trott.
   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.