Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Kritiserad skogs-GD får förlängt

  Skogsbranschens synpunkter väger tyngst, intygar Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist. Foto: Foto: Veronika Lax/Skogsstyrelsen

  ”Det är direkt olämpligt att utse Herman Sundqvist som generaldirektör för en statlig myndighet som ska agera opartiskt”, skriver kritikerna. Trots kritiken valde regeringen i veckan att förlänga anställningen ytterligare tre år.

  I en debattartikel i Altinget framförde 57 företrädare för organisationer och samebyar massiv kritik mot den sittande generaldirektören Herman Sundqvist. Enligt undertecknarna har Sundqvist ”kraftigt nedmonterat myndighetens naturvårdsarbete” de senaste sex åren och fattat ett flertal beslut i strid med lagar och myndighetsuppdrag.

  Bakgrunden är bland annat DN:s stora granskning som visat hur skogar som inte tidigare kalavverkats i stor utsträckning huggs ned. Trots ökade anslag för naturreservat pågår ”en fortsatt utarmning av biologisk mångfald, främst genom avverkning av skogar med höga naturvärden” enligt ett internt pm inom Skogsstyrelsen. Dessutom har anställda inom miljö och naturvård vittnat om en tystnadskultur på myndigheten.

  ”Nationellt nödläge”

  I dag har 14 av 15 skogliga naturtyper i EU:s habitatdirektiv ogynnsam bevarandestatus i Sverige, och 2 000 skogslevande arter är rödlistade.

  ”Vi befinner oss i ett nationellt nödläge för skogens biologiska mångfald”, skriver organisationerna i debattartikeln.

  Undertecknarna av debattartikeln kräver nu att regeringen utser en ny generaldirektör inför att Sundqvists förordnande löper ut den 24 februari.

  ”Han har fattat ett flertal beslut i strid mot både myndighetens uppdrag, miljölagstiftning och demokratiskt beslutade miljömål med pausade nyckelbiotopsinventeringar, upphörd rådgivning om miljöhänsyn vid avverkningsanmälningar och hemlighållande av information om hantering av avverkningsanmälda värdekärnor. Skogsstyrelsen har godtyckligt slutat tillämpa gällande lagstiftning om bland annat samrådsplikt i områden med mycket stor betydelse för flora och fauna trots att myndigheten är skyldig att tillämpa lagar så länge de inte blivit formellt ändrade”, skriver de.

  En GD i blåsväder

  Herman Sundqvist har även varit i blåsväder i SVT:s ”Slaget om skogen” och är nu under JO-granskning för att ha undanhållit en mailkonversation med en ”skogslobbyist”. Han ska under tiden som generaldirektör för Skogsstyrelsen anskaffat skog till ett värde av 27 miljoner kronor och också lämnat in avverkningsanmälningar, något som regeringen vid tidpunkten inte var underrättad om. Efter avslöjandet pausade Sundqvist det egna skogsbruket.

  Regeringen har ännu inte besvarat debattartikeln eller kommenterat kritiken mot Herman Sundqvist, men samma dag som debattartikeln kom ut förlängde de hans anställning till februari 2025.

  – Jag är glad och hedrad över att ha fått regeringens förtroende att fortsätta leda Skogsstyrelsen, säger Herman Sundqvist i ett pressmeddelande.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!