Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Kungen och Nobelpristagare varnar för tipping points

  ”Jag tänker på mitt nyfödda barnbarn och hoppas att ni gör detsamma”, avslutar Kungen sitt tal på ett symposium arrangerat av Stockholm Environment Institute och Nobel Laureate Symposium on Global Sustainability på Rio+20. Kungens talskrivare har gjort ett bra jobb, för till och med en inbiten republikan som jag blir rörd av hans tal, kungen kanske också är vaken om nätterna och tänker på det här med tipping points.

  Temat för symposiet är forskningens budskap till de pågående förhandlingarna under rubriken The future we choose. Det såkallade Nobel Laureate Symposium on Global Sustainability som samlar en rad Nobelpristagare och forskare har sammanträtt under fem år och enats om en deklaration till beslutsfattarna i Rio som manar till akuta åtgärder, mål för hållbar utveckling och nya indikatorer bortom BNP för utveckling. ”Förhandlingarna är i nuläget långt borta från vetenskapen”, säger Johan Rockström från Stockholm Environment Institute, och menar att forskarna tar ett steg utanför sin bekvämlighetszon genom sitt deltagande i diskussionerna.

  Deklarationen som överlämnats till sekretariatet för Rio+20 menar att den nuvarande utvecklingen utsätter nuvarande och framtida generationer för allvarliga hot, utsätter oss för oacceptabla risker, överskrider det som kallas ”safe operating space for humanity” och kan trigga abrupta förändringar som kommer förändra livet på planeten så som vi känner det. Mottagarna från sekretariatet för Rio+20 är tacksamma eftersom deklarationen lyfter perspektivet för förhandlingarna.

  En av delegaterna som kommenterat deklarationen och som tar budskapet på största allvar är Ecuadors miljöminister Maria Fernanda Espinoza, som menar att vi behöver erkänna naturens gränser och omvärdera vår syn på välstånd från tillväxt till buen vivir, rätten till ett bra liv. Espinoza ifrågasätter dock idén i deklarationen om att prissätta naturresurser, eftersom det är skillnad mellan pris och värde. Utmaningen är enligt Espinoza att ”guarantee that nature is entitled to it’s very existance, as it’s basis for life and human prosperity”. Kära Maria Fernanda Espinoza, du gör mig tårögd men full av hopp, och jag hoppas att du lyckas inspirera de grå männen på Rio+20 om betydelsen av buen vivir och att naturen inte är vilken handelsvara som helst.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.