Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Internationella Kvinnodagen. En stor dag, både för planeten och kvinnorna. Det finns kraft att hämta i kampen för kvinnors rättigheter och jämställdhet, även för miljön. Internationella Kvinnodagen till ära tänker vi lyfta fram några kvinnliga miljökämpar! 
  Kvinnor är extra bra på att minska sin elförbrukning, källsortera och köpa ekologiska produkter, enligt en ny undersökning från Trygg-Hansa. Samtidigt leder mäns transportutsläpp till dubbelt så mycket koldioxid som kvinnors i Sverige. Dessutom äter män mer kött än kvinnor, vilket även det bidrar till högre utsläpp.
  I fattiga länder så slår klimatförändringarna hårdast mot kvinnorna. Därför är det viktigt att kvinnor får ta plats och representeras i världens klimatmöten, där de för närvarande utgör en väldigt liten minoritet. Skulle kvinnor ha större beslutsfattande, både nationellt och internationellt, skulle miljöpolitiken se annorlunda ut. Det blir lättare att begränsa klimatförändringarna om kvinnor är med i beslutsprocesserna.
  Här är några kvinnor och kvinnoorganisationer som kämpar för miljön och som vi tycker förtjänar ett extra shout-out idag!
  Rachel Carson
  Zoologen som skrev miljöklassikern ”Tyst Vår” som släpptes 1962. Boken blev startskottet för den moderna miljörörelsen. Den handlar om kemiska bekämpningsmedel och ledde till att DDT slutade användas. En riktig krutkvinna och ekologisk ikon som redan då upplyste världen om miljöproblem!
  Black Mamba Park Rangers
  Ett kvinnokollektiv av parkvakter i Sydafrika som dagligen kämpar i frontlinjen mot tjuvjakt i Balule Nature Reserve, speciellt för att skydda den hotade noshörningen. De har blivit starka krafter att räkna med i naturvården!
  Vandana Shiva
  En indisk matriark, ekofeminist och miljöaktivist som ledde rörelsen för småskaliga kvinnliga jordbrukare, och hjälpte till att starta upp mikrolån till dem genom lokala organisationer. Hon blev känd när hon protesterade mot Coca-Colas och Monsantos utnyttjande av lokalbefolkning genom att förorena vattenresurser på 80-talet.
  För att inte nämna Supermiljöbloggens alldeles egna redaktör Beatrice – Årets Miljöhjälte 2013!
  Under 60- och 70-talets kvinnorättskamp användes slogan ”I Am Woman, Hear Me Roar”. Kanske blir den tredje vågens feminism, som vi nu befinner oss i, en del av den större kampen för klimatet.
  Kanske kommer vi få se en slogan i stil med ”I Am Mother Earth, Hear me Roar”.
  Läs mer: The Guardians 12 kvinnliga ”Guardians of The Planet
   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.