Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Ljudnivån i haven ökar – hotar marint liv

    De senaste decenniernas ökade trafik i världens hav har skapat problem med föroreningar och förflyttat arter till ställen de inte ska vara på. Men det finns också en annan dold konsekvens för livet under ytan – oljudet. En av de största bovarna är oljeindustrin.

    Eftersom de flesta oljekällor på land redan kartlagts söker nu oljeindustrin systematiskt efter nya fynd under världshavens bottnar. En av de vanligaste metoderna är att avfyra seismiska luftkanoner, vars ljudvågor används för att kartlägga bottnarna. När de används avfyras de var tionde sekund, ibland i månader i sträck. Ljudeffekterna från denna aktivitet mäter upp till ca 200 decibel och har registrerats över 4000 kilometer bort, vilket betyder att de har ett otroligt avtryck på ljudmiljön under ytan.

    Även de över 50 000 fraktbåtar som rör sig på haven gör stora ljudmässiga avtryck.

    Anledningen till att den ökade ljudnivån är så farlig är att många havslevande djur, som till exempel valar och delfiner, använder sig av ljud för att organisera jakt och kommunicera med familjemedlemmar och andra individer. Vissa arter av valar uppskattas ha 80 procent av sin kommunikation dränkt av oljud från mänsklig aktivitet.  

    Det har hävdats att ljudaktiviteterna sker inom ramarna då den inte orsakar någon fysisk skada på djuren. Samtidigt finns flera rapporter om dussintals till hundratals djur som spolats upp döda på stränder med sprängda örontrummor. Oljudet kan också påverka migrationsrutter och dölja hot från rovdjur och korsande båtar.

    Det är inte heller bara däggdjuren som drabbas: Nära 20 000 fiskarter har hörsel, och 800 arter producerar egna ljud för att jaga, kommunicera och leta partners. Tryckvågorna från luftkanonerna kan störa de inre organen hos vissa arter och påverka deras balans och orienteringsförmåga. Norska fiskebåtar har rapporterats komma in med 40 till 80 procent mindre fisk när det letats efter olja i närheten. Studier har även funnit att zooplankton och krill – nyckelarter i marina ekosystem – ofta slås ut i en väldigt stor omfattning av ljudkanonerna, vilket får konsekvenser uppåt i hela näringskedjan.

    Både båttrafiken och sökandet efter olja har utvecklats snabbare än vad vetenskapen hunnit med att kartlägga, och forskare efterfrågar nu mer studier på ljudföroreningarnas omfattning och konsekvenser för att man ska kunna skydda djuren och hålla ekosystemen intakta. Eftersom båttrafiken och sökandet efter djuphavsolja inte ser ut att stanna av kan effekterna annars bli ödesdigra.


    SMB bevakar frågan om världshaven. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.