Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  M och C riktar kritik mot regeringens klimatpolitik

  Foto: Yvonne Palm Lundström

  Menar att splittringen av klimatfrågan skapar otydlighet. 

  Supermiljöbloggen skrev tidigare i dag om att Svante Axelsson, avgående generalsekreterare för Naturskyddsföreningen, kommer bli nationell samordnare för initiativet Fossilfritt Sverige. Han tillträder sitt uppdrag den 1 september i år.

  Från oppositionens sida är man långt ifrån övertygade om att detta drag kommer få särskilt stor effekt på det svenska klimatarbetet, som man menar är kantat av otydlighet för tillfället efter att Åsa Romsons klimat- och miljöministerportfölj splittrats upp.

  Kristina Yngwe, riksdagsledamot och miljöpolitisk talesperson för Centerpartiet, säger i en presskommentar.

  – Om Svante Axelsson ser till att regeringens hittills väldigt luddiga initiativ kan bli konkret verkstad så är det väldigt välkommet. Med tanke på att de viktiga klimatfrågorna sedan regeringsombildningen splittrats på flera olika departement, vilket skapat otydlighet och stannat upp klimatarbetet, är det klokt att regeringen tar in hjälp från en extern samordnare som kan hålla ihop arbetet åt dem.

  Jonas Jacobsson Gjörtler, riksdagsledamot och gruppledare för Moderaterna i miljö- och jordbruksutskottet, är inne på ett liknande spår och säger i en skriftlig kommentar till Supermiljöbloggen:

  – Regeringen har sedan tidigare splittrat ansvaret för att hantera miljö-, klimat- och energifrågorna över flera ministrar, departement och partier. Vi ser en risk att detta bidrar till ytterligare otydlighet i en tid när vi behöver agera ansvarsfullt och med kraft för en bättre miljö. Det är bra att regeringen ser vikten av dessa frågor, men nu behöver Sverige konkreta förslag och resultat. Det löses inte genom tillsättning av samordnare.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.