Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  En ny rapport från Swedwatch visar att en majoritet av alla offentliga upphandlingar i EU har pris som enda krav. Detta trots att EU har flera ambitiösa hållbarhetsmål som också ska nås. 

  Utifrån rapportens resultat anser Swedwatch att det behövs en revidering av EU:s upphandlingsdirektiv. Deras förslag är att göra det obligatoriskt att inkludera och följa upp krav gällande mänskliga rättigheter och miljö i offentlig upphandling.

  Även om det finns upphandlande myndigheter i bland annat Sverige som både ställer och följer upp krav på mänskliga rättigheter i sina upphandlingar, gäller lägsta pris som enda krav fortfarande i 55 procent av alla upphandlingar i EU. Det här måste förändras – hållbar upphandling måste bli det nya normala, säger Linda Scott Jakobsson, Swedwatch´ expert inom området. 

  Totalt 10 förslag för mer hållbara upphandlingar

  Totalt innehåller rapporten tio förslag  för att stärka offentlig upphandling som verktyg för att bidra till en hållbar utveckling, riktade till beslutsfattare i EU och i Sverige.

  Bland annat föreslås att det föreslagna EU-direktivet gällande tillbörlig aktsamhet för företag i fråga om hållbarhet (CSDDD), även ska omfatta små och medelstora företag. I nuvarande förslag skulle dessa ha undantag från direktivet, men enligt Swedwatch utgör de en majoriteten av alla leverantörer till offentlig sektor och att det är en grund för att även de ska omfattas. 

  Krav på ökad transparens i leverantörsleden och mer resurser för att såväl ställa som följa upp krav är andra förslag.

  Se hela rapporten här.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!