Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Majoritet av svenskarna vill förbjuda klimatpåverkande produkter

  flyg, vinge, flygplan Foto: Pexels

  63 procent av svenskarna är positiva till förbud av varor och tjänster som orsakar stor klimatpåverkan. Samtidigt har färre än förut dåligt samvete för sina egna utsläpp.

  Det visar Naturvårdsverkets rapport Allmänheten och klimatet. Klimatmedvetenheten hos svenskarna är fortsatt hög: 93 procent tror att Sverige kommer drabbas av klimatkrisens effekter. Befolkningen är också positiv till att sätta större press på företag och förbjuda varor med stor klimatpåverkan.

  Vi ser en trend att jobba mer med lagstiftning och förbud internationellt och i Sverige. Resultatet visar på att det finns en acceptans för det, säger Johan Bogren, chef för klimatstyrmedelsenheten på Naturvårdsverket.

  Samtidigt visar rapporten att svenskarna tycker frågor som vård och omsorg, brottslighet och arbetslöshet är viktigare än klimatet. En fjärdedel uppger att de aldrig får dåligt samvete för sina egna klimatpåverkande utsläpp.

  Naturvårdsverket har också frågat hur svenskarna tror att den egna livskvaliteten skulle påverkas av ett helt klimatanpassat samhälle. Sju av tio anser att livskvaliteten skulle förbättras eller förbli oförändrad.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.