Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Mats Karström tackar Fältbiologerna

  Mats Karström blev Årets miljöhjälte i kategorin Biologisk mångfald samtidigt som Supermiljöbloggen fick priset i kategorin Ekologiskt fotavtryck. Supermiljöbloggen bad att få publicera hans tacktal.

  Juryns motivering: 

  ”Mats Karström i Vuollerim är en verkligt sann miljöhjälte med över 30 års ideellt naturvårdsarbete bakom sig. Mats var pionjär med att utveckla en inventeringsmetodik för naturvärdesbedömning av skyddsvärda skogar. Vissa arter är så kräsna att de endast överlever i gammelskog och många av dess arter är idag hotade.

  Genom sin metodik, som numera används av myndigheter, naturvårdsorganisationer och skogsföretag i hela landet, har Mats fått fram viktiga argument för att skydda skogar med höga naturvärden.

  År 1987 startade Mats skogsgruppen Steget Före och sedan starten har Steget Före medverkat till att långsiktigt skydda fler än 100 ur-och naturskogar. Därigenom har stora arealer med värdefull natur fått ett formellt skydd.”

  Mats tacktal på Ulriksdals slott, 14/10-2015.

  ”Tack vänner, det här är ett pris som betyder väldigt väldigt mycket.

  Jag vill börja med att tacka Fältbiologerna, det var ni som lyfte mitt naturintresse och lärde mig att kämpa och inte bara förlita mig på vuxenvärlden.

  1986 gjorde jag det bästa jag gjort när jag flyttade till Vuollerim, Jokkmokk. Jag fick upptäcka mina första urskogar, och jag fick se dem avverkas!

  Samma år startade vi Steget Före, något som kommit att förändra mitt liv. Vår första exkursion gick till Jelka-Rimakåbbå, som är fem kvadratmil gammelskog, dvs lika stort som Muddus Nationalpark. Vi hittade arter där, mer än vad som tidigare var känt från hela landet.

  Jelka-Rimakåbbå hotades av vägar och av skogsbruk, något som startade en av våra största naturvårdsstrider i modern tid.

  Fältbiologerna hjälpte till att samla pengar till skyddet, bl a i Baltikum. WWF hjälpte till att förhandla. Och det märkligaste av allt, Jägarna i Porjus hoppade över älgjakten och letade lavar istället.

  Svenska och internationella påtryckningar ledde till att EU tvingade Sverige att skydda skogen som Natura 2000. Jelka Rimakåbbå blev WWF-pärla 2014 och är nu på väg att bli naturreservat.

  Jelka Rimakåbbå är idag hotat på nytt, samma gruvbolag som i Kallak vill bygga vägar och bryta malm i hjärtat av området, och det trots att det är skyddat!

  Jag vädjar till regeringen att de visar modet att säga nej till gruva i Kallak, och att de skyddar Jelka Rimakåbbå från all exploatering.

  Ett stort stort tack till er alla!”

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.