Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Med värmen kommer fler tropiska sjukdomar till Sverige

  En värmeplågad del av Västeuropa, som nu även börjar hemsökas av farliga tropiska smittor. Foto: European Union, Copernicus Sentinel-3 imagery

  Insektsburna tropiska sjukdomar kan förväntas dyka upp även i Sverige i närtid som en följd av det allt varmare klimatet. Nu varnar läkare och EU:s smittskyddsmyndighet för ett påtagligt hot mot folkhälsan. ”Våra ledare måste vakna” manar Läkare utan gränsers humanitära rådgivare i en debattartikel.

  Det allt varmare klimatet ändrar insekternas beteende och därmed även spridningsmönstren av de sjukdomar de bär på. Detta är något vi får alarmerande rapporter om mer eller mindre varje dag numera, och det förväntas bli värre i framtiden, skriver Mia Hejdenberg på SvD Debatt.

  Den stadigt pågående uppvärmningen har under många år betonats utgöra en risk för framtida spridning av sjukdomar som främst varit ett gissel för utvecklingsländerna i syd. Men utvecklingen går mot att bli akut även i Europa. Här har temperaturen och värmeböljornas intensitet stegrats mer än vad forskarna har beräknat i sina modelleringar.

  Nyligen berättade SMB att just Europa värms upp snabbast av alla kontinenter i världen.

  Härom veckan varnade EU:s smittskyddsmyndighet ECDC för att myggor som bär på den farliga dengue-febern nu tar sig längre norr- och västerut i Europa.

  Forskning om de tropiska sjukdomar har försummats

  Det saknas effektiv behandling mot Denguefeber, och Mia Hejdenberg betonar i sin debattartikel att detta gäller en rad tropiska sjukdomar. Sjukdomarna drabbar främst fattiga länder och har varit lågt prioriterade i den medicinska forskningen. Enbart fyra nya läkemedel för att behandla dessa försummade tropiska sjukdomar har tagits fram mellan 2000 och 2011.

  Många i Sverige känner inte ens till de här sjukdomarna. De måste få mer uppmärksamhet och det omgående. Det är inte så att de här omöjliga att förebygga eller behandla. Görs det tillräckliga investeringar under en längre tid ger det resultat, framhåller hon.

  Att förhindra att människor i utvecklingsländerna smittas i ett första skede genom förbättrad grundläggande sjukvård kan förhindra att sjukdomarna sprids vidare, enligt läkaren. Hon oroas därför över den svenska regeringens stora neddragning av forsknings- och utvecklingsbiståndet.

  Om inte ledare i rika länder agerar med mer kraft riskerar insekterna och därmed sjukdomarna att fortsätta spridas till nya platser och öka i omfattning. Och det riskerar att slå tillbaka på oss alla, lyder läkarens slutkläm.

  Det finns inga rapporter om att myggor som bär på denguefebervirus har påträffats i Sverige. Men det myggburna West-Nileviruset kan enligt myggforskaren Anders Lindström vid Sveriges Veterinärmedicinska anstalt SVA i Uppsala väntas hit redan i sommar. Det är en lindrigare sjukdom, som dock kan vara farlig för äldre och personer med nedsatt immunförsvar.

  Viruset avancerade mycket snabbt under rekordsommaren 2018 och tog sig från Centraleuropa till den tyska östersjökusten. Det finns inget som säger att det inte kan nå Sverige om temperaturerna blir höga den här sommaren, säger forskaren till radions P1.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.