Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Mer PFAS att vänta med fler stormar

  Foto: NASA

  Kraftigare oväder slungar havets ”evighetskemikalier” upp på land. Nu varnar forskare för PFAS-föroreningar i orkandrabbade områden.

  PFAS är ett samlingsnamn för en grupp av olika perfluorerade och polyfluorerade ämnen, eller högfluorerade ämnen som de också kallas. Det är industriellt framställda ämnen som inte förekommer naturligt i miljön och har producerats sedan 1950-talet och används i ett stort antal konsumentprodukter

  En växande mängd vetenskaplig forskning tyder på att hela klassen PFAS är giftig för människor och djur, och lagras dessutom väldigt länge i miljön. Av den anledningen benämns de ofta som ”evighetskemikalier” (“forever chemicals”), eftersom de inte kan brytas ner fullständigt i miljön utan alltid finns kvar i en eller annan form.

  ”Till och med ämnen vi dumpat i havet dyker upp igen”

  Den vanliga uppfattningen har dock varit att PFAS-ämnen som med tiden sköljs ut i haven kommer att stanna där och spädas ut under årtionden. Nu visar ny forskning från Stockholms universitetetpublicerat i den vetenskapliga tidskriften Environmental Science & Technology – att många högfluorerande PFAS-ämnen i havet slungas tillbaka till land. Kemikalierna frigörs i luften genom vågornas havsspray, ett fenomen där vågornas kraft spränger luftbubblorna i vattnet och släpper ut aerosolpartiklar.

  Enligt Ian Cousins, professor vid Institutionen för miljövetenskap, och medförfattare till studien, är det möjligt att luftburen PFAS kan förorena dricksvattenkällor längs olika kustområden i en nära framtid: 

  Vår studie ger en ny dimension åt begreppet ”evighetskemikalier”. Till och med de PFAS-ämnen vi dumpat i havet dyker upp igen och utsätter oss för en risk. 

  Denna skadliga bumerangeffekt bidrar till att PFAS-föroreningar ansamlas i kustområden. En annan svensk studie i tidskriften Chemosphere visade nyligen att PFAS lagras i högre koncentrationer i jord av vad tidigare varit känt.

  Just denna förflyttningseffekt av PFAS blev tydlig i och med orkanen Dorian på Floridas östkust 2019. Enligt en studie i Environmental Research som mätte förekomst av olika PFAS-ämnen före, under och efter orkanens framfart ökade genomsnittliga nivåer av den reproduktionsstörande och cancerframkallande PFAS-varianten PFOS med 177 procent under orkanen och återgick till baslinjenivåerna efter två dagar.

  Mer forskning efterfrågas

  Med fler och kraftigare orkaner kommer med andra ord även PFAS-föroreningar att öka och spridas över land, vilket visar på den komplexa bilden som klimatkrisen medför. Risken att en orkan utvecklas till att bli en kraftig orkan anses ha ökat med cirka åtta procent per decennium under perioden 1979 till 2017, enligt en studie i den vetenskapliga tidskriften PNAS. På grund av allt högre havstemperaturer ökar antalet orkaner som är mellan kategori tre och fem.

  Forskarna bakom PFAS-studien menar att det behövs mer forskning om hur stora stormar nära kuster kan påverka spridning av miljöföroreningar. De efterlyser även ytterligare övervakning av PFAS i kustsystem för att identifiera potentiella PFAS-hotspots och nya begränsningsmetoder som kan minska risken för PFAS-exponering.

  PFAS är en stor och komplex kemikaliegrupp på mellan 5 000 och 9 000 ämnen med varierande egenskaper och bred användning i samhället. PFAS finns vanligtvis i dagliga konsumentprodukter och är ett växande problem på grund av deras förekomst i ekosystem runt om i världen.

  EU-kommissionen har slagit fast att man vill förbjuda PFAS, men det är långa processer innan förbudet kan bli verklighet. Samtidigt pågår många projekt på att snabba på begränsningen. I Sverige vill bland annat Umeå universitet skapa ett kompetenscentrum för att öka kunskapen om utfasning av PFAS, och för att hitta bra alternativ.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.