Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Anmärkningsvärda halter av nanopartiklar av plast har hittats i orörda skogssjöar i Sverige och Sibirien. ”Djupt chockerande”, säger forskarna bakom fynden.

  De minimala plastpartiklarna, vars tjocklek motsvarar ungefär en hundradels hårstrå, har tidigare knappt kunnat mätas. Nu har höga halter hittats i svenska sjöar och vattendrag, enligt en ny studie från universitet i Utrecht tillsammans med andra universitet, däribland Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU).

  Forskarna drar slutsatsen att plastens väg till den svenska skogen sker genom en kombination av närbelägna och avlägsna källor. I de sibiriska testerna återfanns partiklarna långt från närmaste bebyggelse, något som tyder på att plastavfallet färdas med vinden över enorma ytor.

  Våra resultat är djupt chockerande. För att samla in dessa prover paddlade vi kajak över lugna sjöar och vandrade genom ödsliga skogar. Det fanns inga tecken på att landskapet skulle vara försämrat på något sätt. Sedan visar våra resultat att dessa vackra ekosystem faktiskt är fulla av osynligt, mänskligt producerat plastavfall, säger SLU-forskaren Mike Peacock, i en kommentar till Aktuell Hållbarhet.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!