Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Miljarder gräshoppor hotar att skapa matbrist i Östra Afrika

  En gräshoppsinvasion hotar att skapa matbrist för 19 miljoner människor i Östra Afrika. I Kenya beskrivs gräshoppsplågan som den värsta på 70 år. Detta är ytterligare en konsekvens av klimatförändringarna.

  Parallellt med att covid-19 absorberat all medial uppmärksamhet har det sedan januari pågått en gräshoppsinvasion av bibliska mått i Östra Afrika. Kenya har till exempel upplevt den värsta invasionen av gräshoppor på 70 år när hundratals miljontals gräshoppor angriper odlingar och hotar en redan utsatt region med hunger.

  Somalia utlyste nationellt nödläge i februari efter att jättelika svärmar av gräshoppor sveper över Afrikas horn och förstörde maten i landet. Experter pekar ut östra Afrika som särskilt utsatt för klimatförändringar. En lång period av torka följt av mycket nederbörd har skapat ideala förhållanden för gräshoppsinvasion över östra Afrika.

  Ändå överrumplades regeringarna och är i ”panikläge”, säger Priya Gujadhur, chef för FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO i Uganda till AFP. Han är bekymrad över att de militära insatserna mot gräshopporna inte är särskilt effektiva.

  En svärm på 40 till 80 miljoner kan konsumera mat för över 35,000 människor på en dag.

  Han menar därför att forskare och jordbruksexperter behöver ta kommando över vilka insatser som görs. För att förhindra en andra våg av gräshoppor använder forskare bland annat superdatorer för att förutspå vart gräshopporna är på väg. Risken är nu att gräshoppssvärmarna breder ut sig mot sydväst in i Uganda och Sydsudan, uppger FAO.

  Enligt FAO kan antalet gräshoppor innan sommaren komma att öka med upp till 400 gånger mot det normala. Redan nu har miljarder gräshoppor börjat röra sig från norr in i Kenya. FAO beräknar att en enda svärm på 200 miljarder gräshoppor täcker ett område av 2.400 kvadratkilometer, vilket kan jämföras med storleken på Moskva.

  David Phiri som är FAO:s regionansvarig för östra Afrika menar att det är bråttom för att få bukt på problemet:

  Vi måste agera omedelbart och med en större insats för att kunna bekämpa den här invasionen. För när regnen börjar i mars månad kommer en ny generation gräshoppor.

  Extra bekymmersamt är det att covid-19 nu spridit sig till flera afrikanska länder som dessutom saknar restriktioner. Det är därför positivt att allt fler medlemsländer bidragit till FN:s nödappell för att bekämpa spridningen av viruset i utvecklingsländer, bland annat Sverige med 100 miljoner kronor. Motsvarande insatser behöver dock även ske för att omgående hantera klimatkrisen som innebär en enorm börda, i det här fallet i form av gräshoppor. Tiden att agera är nu.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!