Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Miljarder hotade om världen missar Parisavtalet

  Klimathotet sätter världen i brand. Men vad är väljarnas och politikens svar? Foto: DarrenRD / commons.wikimedia.org

  Uppemot en dryg tredjedel av mänskligheten förväntas leva under ohälsosamma omständigheter vid sekelskiftet med dagens politik. Två miljarder förväntas leva i farligt varma klimat och en miljard migrera, enligt en ny studie. Att istället begränsa uppvärmningen till 1,5 grader utgör en drastisk skillnad.

  Redan idag är 60 miljoner människor exponerade för farligt höga temperaturer. Det vill säga årliga genomsnittstemperaturer om 29 grader Celsius eller mer. Om den nuvarande kursen och politiken bibehålls som förväntas leda till en uppvärmning på 2,7 grader, kan samma siffra öka till två miljarder människor vid seklets slut. Det säger Boris Sakschewski, en av forskarna i en ny studie som publicerats i Nature Sustainability.

  Studien, som motiveras med att forskarna är trötta på klimatforskningens tendens att räkna på den globala uppvärmningen i monetära termer, har räknat på vad världens länders nuvarande politik beräknas få för humanitära konsekvenser. Dagens politik beräknas leda till 2,7 graders uppvärmning.

  Genom att både beakta 2,7 graders uppvärmning och förväntad befolkningsökning, beräknar studien att så mycket som en tredjedel av världens befolkning vid sekelskiftet kommer uppleva en tillvaro där människan inte längre kan frodas eller leva hälsosamt. Forskarna tror att så många som en miljard människor kan komma att söka sig till kallare platser och länder.

  3,7 miljarder utanför mänsklighetens två klimatnischer

  Inom biologin är ekologisk nisch ett etablerat begrepp. En ekologisk nisch utgör det levnadsområde som en art kan överleva och reproducera sig i. Forskarna bakom studien, som är unik i sitt slag, använder sig av vad de benämner som mänsklighetens klimatnischer för att utföra sin analys. Nischerna är två; världens människor lever i stora antal på platser med en medeltemperatur på antingen 13 grader (tänk Europa och Nordamerika) eller 27 grader (tänk delar av Afrika såsom Nigeria, och Sydostasien). Att leva utanför dessa nischer är generellt för kallt eller för varmt. Att leva emellan är ofta för torrt. 

  Den globala uppvärmningens förlopp medför att fler och fler hamnar utanför sina klimatnischer. Detta sker och förväntas ske främst inom varmare klimat än 27 graders-nischen, vilket också är den farligaste utvecklingen.

  Forskarna uppskattar alltså att 3,7 miljarder människor kommer att leva utanför sin klimatnisch vid sekelskiftet, varav två miljarder kommer att uppleva farligt höga temperaturer. 

  Men för varje tiondels grad som vi lyckas stävja uppvärmningen minskar antalet människor som kommer att drivas utanför sin nisch med ungefär 140 miljoner. En uppvärmning på Parisavtalets mål om 1,5 grader förväntas göra drastisk skillnad. Här blir 3,7 miljarder istället “endast” 400 miljoner människor. Med studien blir det allt tydligare hur ett undvikande av varje tiondels grad kommer att medföra betydligt mindre mänskligt lidande.

  Sidnot: Världens befolkning förväntas uppgå i 9,5 miljarder i sin ‘peak’ 2080, för att sedan dala till 9 miljarder 2100, enligt studien.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.