Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter Positiva nyheter

    Miljö- och klimatministern jobbar för globalt plastavtal

    Regeringen ger glädjande nog hög prioritet till förhandlingarna om ett globalt plastavtal. Ansvarigt statsråd är Romina Pourmokhtari och en avslutande förhandlingsrunda förväntas äga rum i november.

    Produktionen av plast har ökat explosionsartat de senaste åren, från 2.3 miljoner ton år 1950 till 448 miljoner ton år 2015. Plastproduktionen förväntas dubbleras till år 2050. Det har blivit allt svårare att hantera effekterna på miljö och hälsa när det gäller den ”köp och släng”-kultur som utvecklats kring plasten. De marina miljöerna har pekats ut som extra sårbara för plastskräpet.

    2022 inleddes förhandlingarna om ett globalt plastavtal och samma år fick Naturvårdsverket ett särskilt uppdrag att utreda möjligheterna att förbättra flödena för plast, ett uppdrag som slutredovisades år 2024. Naturvårdsverket föreslår bland annat att stor tyngdvikt i det nationella arbetet bör läggas på att aktivt delta i kommande förhandlingar på EU-nivå och internationellt, för att lagstiftningen ska bli så ändamålsenlig och effektiv som möjligt.

    Det är därför glädjande att läsa den kommenterade dagordningen till EU-nämnden inför det femte och sista förhandlingsmötet i processen med att ta fram ett globalt bindande avtal om plastföroreningar. I förslaget till ståndpunkt från Sveriges regering anges en tydlig ambition att ge hög prioritet till plastförhandlingarna. De globala förhandlingarna om ett legalt bindande instrument för plast ses av regeringen som ett unikt tillfälle att minska mängden plastföroreningar genom minskad produktion, ökad återvinning och hållbar avfallshantering.

    Följande prioriteringar ser regeringen som viktiga att hålla fast vid i förhandlingarna som uppges vara i ett känsligt läge:
    *hela livscykeln av plast och mikroplast ska omfattas eftersom kopplingen
    mellan produktionsnivåer och föroreningar är stark och tydlig,
    *avtalet ska innehålla bestämmelser som leder till säkrare plastprodukter
    som kan återvinnas säkert,
    *nedskräpning i haven ska minska och mekanismer som stödjer
    avtalets genomförande ska omfatta näringslivets deltagande.

    När det gäller finansiering av avtalets genomförande vill regeringen vara öppna för olika lösningar beroende på avtalets utformning men en inriktning är att använda producentansvar som ett viktigt verktyg.

    Vid det sista förhandlingsmötet i Busan i Sydkorea i november föreslås Sverige och EU ha en fortsatt hög ambition att fatta beslut om ett bindande avtal som omfattar plastens hela livscykel.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.