Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Miljöaspekterna av en brunkolsförsäljning granskas inte av regeringens externa rådgivare

  Foto: Anders Hellberg

  Fokus ligger enbart på affärsmässigheten. 

  Flera ej namngivna personer på regeringskansliet har enligt Dagens industri uppgett att Miljöpartiet redan gjort upp med Socialdemokraterna om Vattenfalls tyska brunkolsverksamhet, och att Miljöpartiet avsagt sig möjligheten att stoppa försäljningen av miljöskäl.

  De här uppgifterna har de senaste dagarna dementerats, först av språkröret Gustav Fridolin (MP) och nu också av näringsminister Mikael Damberg (S) som skriver i ett sms till TT Nyhetsbyrån:

  Ägardirektiven gäller när regeringen ska pröva affären. Någon överenskommelse om att vi inte kan säga nej av miljöskäl finns inte.

  Regeringens prövning av den föreslagna affären pågår fortfarande, och regeringen har i detta arbete tagit hjälp av en extern rådgivare.

  Men i uppdraget till den externa rådgivaren ingår inte att titta på miljökonsekvenserna – trots att ägardirektivet som Mikael Damberg hänvisar till gör klart att Vattenfall ska bedriva en affärsmässig energiverksamhet samtidigt som man också ska leda utvecklingen mot en miljömässigt hållbar energiproduktion.

  I ett mejl från en av Näringsdepartementets tjänstemän, som Supermiljöbloggen tagit del av, framgår att det bara är affärsmässigheten som är i fokus:

  Arbetet med att bereda och ta ställning till Vattenfalls begäran om ägarsamordning sker inom Regeringskansliet med stöd av en extern rådgivare. Den externa rådgivaren har ett uppdrag att bistå Regeringskansliet i frågor som rör en förberedande analys av affärsförhållandena på den relevanta marknaden och att göra en s.k. fairness opinion av den transaktion som Vattenfalls styrelse i sin begäran om ägarsamordning föreslår. (…) En fairness opinion kan i korthet beskrivas som ett värderingsintyg som innehåller en bedömning av huruvida köpeskillingen i en given transaktion är skälig ur ett marknadsperspektiv.

  Enligt Dagens industris källor är den externa rådgivaren redan klar med sin granskning och ger grönt ljus till en affär. Regeringen väntas ge slutgiltigt besked inom några veckor.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.