Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Miljöbrotten frodas i EU

  Foto: © WCS-Indonesia

  Enorma vinster, låga straff och små risker att bli upptäckt, miljöbrotten frodas i EU.
  EU-byrån för åklagarsamarbete Eurojust har släpper idag rapporten Strategic Project on Environmental Crime. 30- 70 miljarder euro i vinst per år beräknar OECD för miljöbrotten, främst handlar det om gränsöverskridande brott som är svåra att upptäcka. Eurojust pekar ut illegal handel med utrotningshotade arter, illegal handel med sopor och föroreningar av ytvatten som de vanligaste miljöbrotten. Åklagaren Leif Görts säger till DN:

  EU:s beslutsfattare måste bli medvetna om att detta är ett växande problem. Det behövs mer samarbete, mer kunskap om omfattningen av problemet och det kan också krävas hårdare straff.

  Leif Görts menar också att det finns tendenser som visar att de organiserade miljöbrotten ökar, Eurojust förklarar ökningen med färre gränskontroller mellan medlemsländerna och ökad internationell handel.
  Illegal handel med utrotningshotade arter
  Medlemsländerna arbetar väldigt lite för att motverka illegal handel med utrotningshotad arter eftersom denna typ av brott inte har lika stor tyngd som andra brott. Hur olika arter får transporteras och handlas med regleras i den internationella konventionen CITES och flera EU-direktiv. Fem tusen djurarter skyddas enligt CITES och ett tusen i fågeldirektivet (2009/147/EC). Hur mycket man kan tjäna på illegal handel av utrotninghotade arter är svårt att veta, det beror på hur hotad arten är internationellt, hur hotad arten är i medlemslandet samt det illegala marknadspriset.
  Ola Jennersten på Världsnaturfonden WWF berättade i en intervju med Supermiljöbloggen om den illegala handeln och poängterade att politiker är inblandade i affärerna, korruption är en del av problemet.
  Illegal handel med avfall
  Sophantering är lagligt och det finns mycket pengar att tjäna för ett företag på marknaden, men det öppnar också upp mer ljusskygga företag som sysslar med bedrägerier och skattefiffel, vilket Eurojust bedömer som allvarligare än den organiserade brottsligheten.
  De ökade priserna på avfall på den legala marknaden har också inneburit större efterfrågan på sopor på den illegala marknaden. Dessutom sker olagliga transporter av sopor till Asien och Västafrika.
  Förorening av ytvatten
  EU-direktiven om ytvatten och dess status skiljer sig mellan medlemsländerna och varje land kan själva besluta om straffnivån. Det finns också flera överlappande lagar vilket skapar stora hål i miljölagstiftningen och lite resurser läggs på att upptäcka brotten. Eurojust exemplifierar med Grekland där flera företag släppte ut föroreningar i vattnet, de blev åtalade för att ha överstigit tillåtna gränsvärden. Man valde att åtala på den punkten därför att bevisbördan var stark, men straffnivån är mild.
  Hela rapporten kan du läsa här.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.