Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Miljödomstolen tar inte upp överklaganden mot oljeraffinaderi

  Protesterna har varit stora mot det planerade oljeraffinaderiet utanför Lysekil. Trots detta kan inte Mark- och Miljödomstolen ta upp överklaganden baserad på raffinaderiets väntade stora koldioxidutsläpp.

  Överklaganden har skickats in av många privatpersoner samt miljöorganisationer som Jordens vänner och Naturskyddsföreningen. Även lokala organisationer har protesterat mot utbyggnaden i Lysekil.

  – Det blir ju en gigantisk miljöpåverkan, det är tokigt att satsa på det här, säger Anders Wockatz från organisationen Rädda Brofjorden till SVT.

  På grund av att koldioxidutsläpp regleras på EU-nivå så kan varken myndigheter, regeringen eller riksdag i Sverige neka tillstånd utifrån raffinaderiets väntades koldioxidutsläpp. Trots att det kommer innebära en dubblering av Sveriges totala nationella koldioxidutsläpp. Detta är enligt många ett demokratiskt problem och kommer göra det svårt för Göteborgs Länsstyrelse att nå sina uppsatta klimatmål.

  – Det här håller på att bli ett demokratisk problem som syns väldigt tydligt inom miljöpolitiken – mandaten, makten är inte riktigt där ambitionerna finns, säger Tomas Kåberger, medlem i Klimatpolitiska, rådet vars uppgift är att granska regeringens klimatpolitik.

  Inga överklaganden som kommit in, som fokuserar på utbyggnadens koldioxidutsläpp, kommer alltså tas i beaktning.

   

  Läs SMB tidigare skrivit tidigare om utbyggnaden:

  Svenskt oljeraffinaderi på väg att bli landets största utsläppare

  Utbyggnad av raffinaderiet Preemraff överklagas


  SMB bevakar frågan om Sveriges koldioxidutsläpp. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

   

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra